İngiltere'de zorunlu askerlik, Avrupa'da silahlanma

İsveç ve Finlandiya silahlanmaya başladı. NATO'ya giren bu iki ülke, savunmalarını güçlendirecekler. ABD bu iki ülkeye ciddi silah satacaktır. Gerçi İsveç son 10 yıldır Rusya korkusuyla bayağı silah almış.

Avrupa'daki bu silahlanma korkusunun sebebi Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi. Başlarda iyi direnen Ukrayna şayet Batı desteği azalırsa direnme şansı çok fazla yok. Ama ABD silah verdikçe Ukrayna dayanacaktır. Polonya, Macaristan, Slovenya gibi ülkeler zaten Putin'i doğrudan karşılarına alamıyorlar...

Avrupa'da silahlanma konusunda başka gelişmeler de oluyor. İngiltere zorunlu askerliği getirmeye hazırlanıyor.

İngiltere'de iktidardaki Muhafazakâr Partili Başbakan Rishi Sunak, 4 Temmuz'da yapılacak genel seçimleri kazanmaları hâlinde zorunlu askerlik uygulamasını geri getireceklerini bildirdi.Buna göre 18 yaşındaki gençler ya 12 ay boyunca tam zamanlı olarak orduya katılacak ya da yılda 25 gün olacak şekilde her ay bir hafta sonu gönüllü olarak bir toplum hizmetinde çalışacak.

Parti, planın ayrıntılarını değerlendirmek üzere bir Kraliyet Komisyonu kurulmasını öneriyor.Planın yürürlüğe girmesi hâlinde, ilk katılımın Eylül 2025 olması öngörülüyor.İngiliz medyasına göre zorunlu askerlik silahlı kuvvetler veya siber savunmada çalışmayı kapsayacak.Gönüllülük seçeneğinde ise gençler, yılda25 gün polis, itfaiye, sağlık hizmetleri ya da yaşlı ve yalnız insanlarla çalışan yardım kurumları gibi kuruluşlarda görev alacak. (Euronews)

Neden İngiltere zorunlu askerliği getiriyor Çünkü hem Rusya hem de Çin korkusu var. Eski Varşova Paktı ülkeleri Rusya kontrolündeydi. Rusya Avrupa'nın yanı başındaydı. Rusya korkusu Avrupa'ya her şeyi yaptırıyor. Kim derdi ki İngiltere zorunlu askerlik getirecekti Ama dünya şartları bunazorluyor...