"Direniş" felç olurken...

İsrail1992'den bu yana Hizbullah'ın liderliğini yapan HasanNasrallah'ıöldürdü, üstelikyanında (hayatta kalmayı başarabilen) 10'dan fazla diğer komutanıyla birlikte.Birçok kaynağagöreNasrallah, geçtiğimiz haftalarda düzenlenen çağrı cihazı saldırılarından sonra çok az insanla görüşüyor,kişisel güvenliğini en üst düzeyde tutmaya özen gösteriyordu. Anlaşıldığı üzere bu yöntem çok da işe yaramamış. Reuters'e konuşan İsrailli bir yetkili, istihbarat çalışmalarını 20 yıldır Hizbullah'a odakladıklarını, HasanNasrallah'ıistedikleri zaman istedikleri her yerde öldürebileceklerini ifade etmiş. Tıpkı çağrı cihazları saldırısında olduğu gibi Nasrallah'ı hedefalan son İsrail hamlesi de bize bir şey anlatıyor:

İran ve desteklediği güçler, delik deşik olmuş bir haber alma ağınınlabirentlerindeyollarını kaybettiler. Öyle ki, nereye sapacaklarını, kime güveneceklerini, hangi yolu izleyeceklerini bilmiyorlar. Çok açık. Tahran'ın en güvenli kamu misafirhanesinde Hamas lideriHaniyye, 32 yıldır her sokağını ve yeraltı ağını bildiği Beyrut sokaklarında HasanNasrallahöldürüldü. Hizbullah'ın ve İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey yetkililerini hesaba katmıyorum bile. Onlardeyim yerindeyse"Babalarının kesesinden"gittiler. Kimse tarafından konuşulmuyorlar. İranlı yetkililerin isim zikretmeden uluslararası basına konuşup,"Biz aslında Hizbullah-İsrail çatışmasına doğrudandâhilolmak istemiyoruz"demeleri çok inandırıcı değil. Görüyoruz ki son bir ayda yaşananlar, İran'ın artık çatışmadan uzak durmak istediği için ses çıkarmadığını değil, ne yapacağını bilmediği için hareketsiz, âdeta felçli kaldığınıortaya koymakta.Mentaldoğumu 1979'da gerçekleşen ve bölgede neredeyse 50 yıldır rol oynayan önemli bir aktör, 50 yıl sonra felç geçirerek hareket kabiliyetini büyük ölçüde yitirdi.

İran kurumlarının kolektif başarısızlığı

Geride bıraktığımız yıllarda da buna benzer saldırılar olmuştu, ancak hiçbirinde sızma, sızıntı, istihbarat başarısızlığı gibi kavramlar böyle yoğun biçimde konuşulmamıştı.

Hamas'ınintihar eylemlerini koordine eden"Mühendis"lakaplıYahya Ayyaş, 5 Ocak 1996'da o zaman FKÖ kontrolünde bulunan Gazze'de, cep telefonunun elinde infilak etmesi sonucu öldü.

Hamas'ınruhani lideriŞeyhAhmedYasin22 Mart 2004'te İsrail helikopterleri tarafından hedef alındı ve şehit edildi.Şeyh Yasin'in ardından örgütün başına geçen,HamaskurucularındanDr. AbdülazizRantisi, 17 Nisan 2004'te aynı yöntemle katledildi.

İran'da 2010'dan 2022'ye kadar nükleer fizikçileri ve balistik füze programı yetkililerini hedef alan suikast ve sabotajlarda 7 İranlı öldürüldü, ki bunların arasında İran füze teknolojisinin mimarı olarak gösterilenHasanTahraniMukaddemve İran'ın nükleer programını -deyim yerindeyse- en temelden inşa edennükleer fizikçiMuhsinFahrizadede bulunuyor...

Örnekleri sayfalar dolusu çoğaltabiliriz. Zira İran-İsrail mücadelesinin tarihi bir bakıma İsrail suikastlarının da tarihidir.

Ancak benzer her olayda,"Münferit saldırılar", "Bir-iki kişiyi devşirmişlerdir..."gibi yorumlar yapıldı ve unutuldu. Şimdi karşı karşıya kaldığımız tablo ise bambaşka:Kolektif bir istihbarata karşı koyma ve haber alma başarısızlığı!..