Ulu Cami'den Sulu Cami'ye seyahat notları

-YOLDAKİ MEŞAKKATLER-

Anadolu Gençlik Derneği Siverek Temsilciliğinin ''Kudüs ve Mekke'nin Fethi''Programında Siverekli kardeşlerime hitap etmek üzere aldım çantamı elime, çıktım Siverek yoluna.

31 Aralık 2023 Pazar günü 7:35 uçağı ile Diyarbakır'a uçmak üzere Sabiha Gökçen Havaalanındayım. Hani üstad Bediüzzaman Hazretleri ''Hayırlı işlerin manisi çok olur''demiş ya.

Gerçekten de öyle oldu. Diyarbakır'daki yoğun sisten kaynaklı hava muhalefetinden dolayı uçuş saatimiz 4 defa tehir edildi. Dönüşte de bir iptal bir tehir yedik. Niyahet sabrın sonu yine selamet oldu.

-ULU CAMİ,SULU CAMİ-

Diyarbakır Havaalanı'ndan Siverek'de Coğrafya öğretmenliği yapan Adem Hoca ile birlikte ilçeye doğru sefer halindeyiz. Adem Hoca ile yol boyu yaptığımız keyifli sohbetten şu cümleler kalıyor aklımızda: ''Hocam, Siverek ilçemiz 400.000 nüfusu ile Urfa'nın en büyük ilçesi. Türkiye'nin de en büyük ilçelerinden biri. Siverek, verimli arazileri, tarım ve hayvancılığı ile kendi kendine fazlası ile yeten bir ilçe. İlçenin 2 tarihi camisi var. Biri Ulu cami, diğeri Sulu cami. Her iki camimizde de tarihi Güneş Saati bulunuyor.Siverekliler yabancılara karşı son derece anlayışlı ve saygılı oldukları için burada imamlık, öğretmenlik, polislik yapmak son derece rahat ve keyifli. Kendine özgü peyniri, kebabı, tavası ve tatlısı ile Siverek mutfağıyla da iddialı.Tecrübeyle sabittir Adem hoca çok haklı.''

-HAMDİ HİLALOĞLU-

Siverek AGD Başkanı Hamdi Hilaloğlu. Kendisi bir ziraat mühendisi. Memleketinde hayli sevilen bir sima. Güleryüzlü, nazik, hassas,cömert ve kibar bir insan.

İlçede dinamik bir ekibi var.Metin hoca,Beytullah hoca, Kadir hoca ve Abdullah bey ve diğer kardeşler maşallah Hamdi beyin bir dediğini iki etmiyorlar. Ekip sağlam, yola devam inşallah.

-DÜŞ YAKAMIZDAN-

Adem Hoca ile birlikte programın icra edileceği salona geçiyoruz. 1200 kişilik salon lebaleb dolu. Kur'an tilaveti, sinevizyon gösterisi, konuşmalar, ezgiler, ödüller ve şimdi söz sırası bendenizde. Kudüs ve Gazze ile ilgili şu cümleleri kuruyorum.

''Değerli kardeşlerim, Aksa Tufanı Siyonist Yahudi canileri insanlığın yakasından düşürmüştür. Bugün bütün insanlık terör devleti İsrail'den hep birlikte yaka silkerek en yüksek perdeden ''artık düş yakamızdan'' diye haykırıyor.

-BÜTÜN İNSANLIĞA ANLATACAĞIMIZ 3 ŞEY-

Konuşmamın Fetihle ilgili kısmında da kurduğum cümlelerden biri şuydu: ''Fatihler Fatihi'nin(s.a.v) hayatındaki şu 3 hadise insanlığı İslam'a aşık etmeye yeterde artar bile.Bugün dünyanın her tarafında anlımız açık, başımız dik bir şekilde göğsümüzü geregere, üzerinde dura dura bütün insanlığa gönül rahatlığı ile anlatabileceğimiz 3 muhteşem hadise; Medine vesikası, Mekke'nin Fethi ve Veda hutbesidir.

İslam tarihinin bu 3 altın tablosu mahşer sabahına kadar insanlığı barış dini İslam'a davet etmeye devam edecek.

-BİR AĞANIN PORTRESİ-

Programı izlemeye gelenler arasında Kırvar Aşiretinin Reisi Refah Partisi eski milletvekillerinden Ahmet Kırvar beyefendi de vardı. Sağolsun programın sonuna kadar kaldı. Kendisiyle ayaküstü de olsa görüşüp, tanıştık. Ahmet bey son derece nazik,hayli dikkatli fevkalade misafirperver. İnsana güven veren bir duruşu var. Böylece hayatımızda bir ilki daha gerçekleştirdik. Bir ağayla tanıştık.

-İNGİLTERE'DE YENİR-

Tarih 1 Ocak 2024 Pazartesi. Kadim şehirdeki kadim dostları ziyaret etmek niyeti ile Şanlıurfa Yollarındayım. Şehre yaklaşınca şoförümüze burada en iyi patlıcan kebabı nerede yenir diye soruyorum. Şoför bey gülerek İngiltere'de diyor.

Şaşkınlığımı gizlemeye çalışarak nasıl yani diye sorunca şu cevabı alıyorum: Efendim lezzetin mekanı yoktur. İyi bir patlıcan kebabı İngiltere'de yapıldıysa İngiltere'de yenir.

-BİR URFALININ DİLİNDEN KIZ ÇOCUKLARI-

İstanbul'da tanışıp dost olduğumuz Feyzi Abi'nin Urfa'da misafiriyiz. Ev sahibimiz ile kurduğu geniş sofranın etrafında muhabbet ediyoruz. Söz dönüp dolaşıp kız çocuklarına geliyor. Feyzi abi bu hususta öyle bir cümle kuruyor ki hakikaten hikmetli. Feyzi abi ne diyor buyurun okuyun:

''Hocam bir kız çocuğu olan yeşilkartlıdır. 2 kız çocuğu olan sigortalıdır. 3 kız çocuğu olan süper sigortalıdır.''

-SIRADIŞI BİR GECE-

Şanlıurfa'da kendisi ile ilk görev yerim olan Niğde'nin Ulukışla ilçesinde yakın camilerde 5 yıl birlikte çalıştığımız Basri Demir hocamla buluştuk.

Aradan geçen yıllar kendisini hayli gençleştirmiş maşallah. Basri Hocam bizi akşam ortak dostlarımızla birlikte evinde misafir etti. Meclisimize Karaköprü vaizi sevgili Eyyüp Talay hocamın da iştirak etmesi bizi hayli sevindirdi. O gece bir sıra gecesi değildi belki... sıradan bir gecede değildi. Tam sıradışı bir gece idi.