Misafir umduğunu değil, bulduğunu okur

''O Program senin bu program benim''başlıklı yazımda 23 Kasım ile 5 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdiğim memleket seyahatinin hayli hareketli ve bereketli geçtiğini yazmış, fakat bendenize çeşitli vesilelerle hediye edilip imzalanan yol azığı hükmündeki kitaplara değinememiştim.

Bundan dolayı bu yazımı söz konusu kitaplara ayırmak istiyorum.

-İlim ve Ulemanın Fazileti-

Ne zaman bir şehri ziyaret etsem, o şehrin 3 şeyini merak eder, keşfetmeye çalışırım.

1-Şehrin tarihi, turistik ve kültürel mekanları

2-Şehrin ilim ve fikir adamları

3-Şehrin lezzetleri

Nitekim bu cümleden olarak Karaman'daki rehberimiz Defterdarlık Muhasebe müdürü sevgili Hacı Karayel abi ile birlikte kendisini gıyaben tanıdığım Karaman'ın meşhur simalarından Mehmet Ali Kırboğa nam-ı diğer Karasakal hoca'nın misafiri oluyoruz. Kendisi ile esaslı bir hasbihal gerçekleştiriyoruz. Bu esnada söz dönüp dolaşıp, ilme ,irfana, kitaba ve alime geliyor. Söz buraya gelmişken ben Karasakal Hoca'ya ''Hiciv'' kitabını soruyorum.

Karasakal Hoca ''8 tane kitap yazdım. 60 bin tane kitap dağıttım fakat maalesef elimde bir tanesi bile kalmadı.'' diyor.

Anadolu insanı işte. Misafirini hiç boş gönderir mi

Kütüphanesinin altındaki dolaptan yarım asırlık bir kitap çıkarıp,''Bu kitabı 50 yıl önce yazmıştım. Kitap için tam 19 yıl emek verdim. Elimde bir tane kaldı. Onu da madem İstanbul'dan buralara kadar zahmet etmişsiniz, öyleyse buyurun bu kitabı size hediye ediyorum. Güle güle okuyun.'' diyerek, kitabı hediye etti.

Kitabı almak istemedim fakat o ısrar edince mecbur kaldım. Neye niyet, neye kısmet.''Hiciv''kitabı için geldik, ilim ve ulemanın fazileti kitabı ile döndük.

Demek ki misafir sadece umduğunu değil bulduğunu okuyor. Karasakal Hoca'nın bin elli iki sayfalık kitabında bir Müslüman için günlük hayatta ne lazımsa hepsi mevcut. Ayetler, hadisler, şiirler, vasiyet ve nasihatlerle dolu kitap döneminin üslup ve önceliklerinden haber vermesi bakımından son derece kıymetli.

-3'ü 1 Arada-

Karaman'da hayli gayretli bir dava adamı romancı ile tanıştım. Adem Gümüş ülke ve dünya Müslümanlarının dertlerinden aldığı ilhamla yazıyor.

Sağolsun bendenize 3 kitabını birden imzaladı.

''Kuyudaki Züleyha'' isminden de anlaşılacağı gibi modernitenin çağdaş kuyularına düşmüş, kadınların dramını anlatıyor.

''Süveyda''isimli roman 6 yaşındaki bir çocuğun yaşadıkları üzerinden Suriye'deki yürek burkan olayları ele alıyor.

Yazarın aziz milletimizin 15 Temmuz gecesi yazdığı şanlı destanı konu edindiği romanı da ''Ebabillerin ölümü öldürdüğü gece'' ismini taşıyor.

Yazar okurlarını Okur kitaplığından selamlıyor.

-Zeytindağı'ndaki Portakallar-

Esra Yurttaş Yılık, Tarsus'ta görev yapan bir İngilizce öğretmeni. Filistin meselesini dert edinmiş. 2 defa da Kudüs'e gitmiş, dert edindiği dava ile Kudüs'ten aldığı ilhamı mecz ederek, güzel bir esere imza atmış.