İstanbul ittifakı önce CHP içinde olmalı

"Uzlaşı adayıyla İstanbul il kongresine gitmek gerekiyor."

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun sohbetlerinde kurduğu cümle bu! İlçe kongrelerini tamamlayan CHP'de gözler 16 Eylül'den 15 Ekim'e kadar sürecek il kongrelerine çevrildi. Tabii ki 200'e yakın delegeyle kurultaya gidecek olan İstanbul çok önemli ve "değişimciler"le Genel Merkez arasında "savaş" burada sürüyor. Önce isimlere bakalım:

Değişim grubunda aday ismi olarak öne çıkan iki isim var: Cemal Canpolat ve Onursal Adıgüzel. Genel Merkez'deyse Mehmet Ali Yüksel, Selçuk Sarıyar ve Gürsel Tekin'in isimleri ön planda. Tabii bir not da şu: "Erdoğan Toprak'ın il kongresindeki tavrı belirleyici olacak" diyenler de var!

Bu arada "uzlaşı" adayları olarak da iki isim, Cemal Canpolat ve gazeteci Necdet Saraç'ın adları koridorlarda dolaşıyor. Konuyla ilgili Saraç'la sohbet ettim ve her kesimle görüştüğünü söyledi. Önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu'nun 15 Ağustos'ta "Adaylık için yola çıkıyorum" cümlelerini kurduğu basın toplantısını hatırlatmakta fayda var:

"Şimdi seçimlerde İstanbul'u tekrar kazanmak için bir araya gelmeliyiz, aramızdaki tartışmaları bir kenara bırakıp, milletçe bu sürece odaklanmalıyız. Bu büyük başarı için, parti ayrımı yapmadan, beraberce hareket etmemiz gerekiyor. Ben, 2019 seçimlerindeki gibi, partiler ötesi İstanbul İttifakı'nı kurmak için elimden geleni yapacağım. CHP'li yoldaşlarım ve farklı partilere gönül veren İstanbullular ile birlikte İstanbul İttifakı'nı kurmaya geliyorum."

Şimdi sıcak bilgiyi paylaşayım.

Geçen hafta Ekrem İmamoğlu'yla buluştuğunu ifade eden Necdet Saraç şu bilgileri paylaştı: "Ekrem Bey'e 'İstanbul ittifakı önemli ve yerel seçimde bu ittifak şart. Doğru diyorsunuz. Ancak CHP içinde İstanbul ittifakı kurulması daha önce gelmeli' dedim. Bugün gelinen noktada iki CHP var: Birisi profesyonellerden oluşan parti diğeri üyelerden oluşan CHP. İstanbul'u kazanmak için ittifak önce CHP'de olmalı ve il başkanının etrafında ortaklaşacak isimlerden oluşan bir kadro kurulmalı."

Ha bu arada bir not: İmamoğlu bu hafta ilçe başkanlarıyla ve delege seçilen isimlerle görüşecek.

Cumhuriyetçi birikim ve sosyalistler

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'ndeyiz. Geçen Pazar günü benim de bir grup gazeteciyle katıldığım kahvaltıdan ilginç notları aktaracağım sizlere. Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan, partisinin önümüzdeki dönem yol haritasını anlattı. Burada çarpıcı olan Okuyan'ın şu cümlesi oldu: "Türkiye solu, CHP ve HDP engelini aşmadan gerçek bir sol muhalefet yaratamaz. Bunu açıkça söyledik. İki parti de seçim sonrası krize girdi." Okuyan yeni bir oluşum içinde olduklarını anlattı:

"Türkiye'de sahipsiz kalan ve kimilerinin bittiğini zannettiği Cumhuriyetçi birikim var. Türkiye'de ilk kez bu birikim kendisinin artık ev sahibi olmadığını fark etmiş durumda. Bir arayış içerisinde. Kimileri 'Kemalist-Komünist ittifakı' diyor. Cumhuriyetçi birikimin daha sınıfsal, emekten yana baktığını, sermaye karşıtlığının arttığını, Kürt düşmanlığının azaldığını görüyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin Cumhuriyetçi birikimiyle, sosyalist hareketin daha sağlıklı bir etkileşime girmesi için üzerimize düşeni yapacağız.