Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek

Yerel seçimlerden hemen önce, 26 Mart'ta duyuruldu.

Haberler şöyle verildi:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk kez ABD Başkanı Joe Biden'in resmi davetlisi olarak Washington'a gidiyor. 9 Mayıs'ta yapılması planlanan ziyarette iki lider Beyaz Saray'da biraraya gelecekler. İsveç'in NATO üyeliğine Türkiye'nin onay vermesinin ardından iki ülke ilişkileri de ivme kazandı. MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ABD'ye giderek kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Şimdi sırada liderlerin buluşması var. Terörle mücadele, Gazze'deki son durum ve savunma alanındaki işbirlikleri masadaki kritik başlıklar olacak."

Sonra 20 Nisan'da Odatv ziyaretin iptal edildiğini duyurdu: "Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ABD Temsilciler Meclisi'nden geçen 95 milyar dolarlık paket, 61 milyar dolarlık Ukrayna yardımının dışında, İsrail'e 26 ve Hint-Pasifik bölgesinin (Tayvan) güvenliğine 8 milyar dolar yardım yapılmasını da içeriyor. İsrail'e ayrılan 26 milyar dolarlık paketin içindeki 9 milyar dolarlık bölümün Gazze dahil çeşitli savaş bölgelerinde kullanılmak üzere insani yardımlara ayrılması öngörülüyor. Erdoğan'ın ziyaretinin iptal edilmesinin nedeninin ise İsrail'e verilen 26 milyar dolarlık yardım olduğu öğrenildi."

"İptal" konusunda bir yalanlama ya da açıklama yapılmadı.

Dün... Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, ziyaretin ABD ve Türkiye tarafından iptal edilmediğini yazdı ve dedi ki: "Kısaca özetlersem ne ABD'den gezinin iptal edildiğine ilişkin bir bilgi var ne de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilgili birimlere geziyi iptal ettiğine ilişkin bir talimat gelmiş. Şu anda çalışmalar gezi yapılacak diye yürütülüyor. Bu benim 24 saat içinde ulaştığım bilgi. Yarın başka bir gelişme olursa onu da paylaşırım. Bir gri alan olduğunu görüyorum ama... Gazeteci olarak bana düşen bu süreci izleyip, ulaştığım doğru bilgileri kamuoyuna iletmek. İptal edilen ABD ziyareti mi Türkiye için daha yararlı olur, yoksa Erdoğan'ın Beyaz Saray'da Biden ile görüşmesi mi daha yararlı olur Biz bu konjonktürü zor yakalarız. Dilerim Erdoğan'ın ABD ziyareti ertelenmez."

Ben de bu konuyu Beştepe'ye yakın kaynaklara sordum.

Öğrendiğime göre; iki gün içinde "ziyaret iptal mi değil mi" netleşecek.

Bir kaynak dedi ki:

"Gazze konusunda açık tavır alınması gerekir. En azından bazı adımların atılıp, taahhütlerin verilmesi. Türkiye herkesle diplomatik ilişkisini yürütür, tezlerini sonuna kadar savunur. Ziyaretin iptali henüz kesinleşmedi diye biliyorum, birkaç gün takipte fayda var."

Yine Beştepe'yi yakından takip eden bir isim, "Gezi iptal gibi gözüküyor" bilgisini verdi. Bu arada geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı John Bass ve salı günü Dışişleri Bakanlığı Terörle Mücadele Koordinatörü Elizabeth Richard gibi isimler Ankara'da temaslarda bulundu. Konu başlıkları Gazze ve Suriye'deki PKKYPG'ydi. Anladığımız kadarıyla ziyaret konusunda bir karışıklık var ve "karar verilecek".

Ancak...

Erdoğan ve Biden geçen yıl temmuz ayında Litvanya'daki NATO zirvesinde bir araya gelmişti.