Şimdi, Yunanistan düşünsün!

Kuzey Makedonya'daki cumhurbaşkanlığı ve olağan genel seçimlerin yankıları halen devam ediyor.

Hemen hatırlayalım.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde: Muhalefetteki Slav Ortodoks Makedon milliyetçisi VMRO-DPMNE öncülüğündeki ittifakın adayı Gordana Silyanovska Davkova, iktidardaki sosyalist Makedon partisi SDSM öncülüğündeki ittifakın adayı Stevo Pendarovski'nin iki katından daha fazla oy aldı.

Böylelikle Kuzey Makedonya'nın ilk kadın cumhurbaşkanı olan Gordana Siyjanovska Davkova, 2019 yılında yenildiği Pendarovski'yi mağlup ederek, rövanşı aldı.

Cumhurbaşkanı Gordana Silyanovska Davkova, VMRO-DPMNE ile birebir örtüşen görüşlere sahip. Daha önce başbakanlık ve VMRO-DPMNE genel başkanlığı görevlerinde bulunan, bugün ise Macaristan'a gitmek zorunda kalan Nikola Gruevski ve aynı partiden cumhurbaşkanı seçilen Gjorge İvanov'un siyasi çizgisinden yürüyor.

Yeni Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı, 2018 yılında Yunanistan ile imzalanan Prespa Anlaşması'na dair soru işaretleri olduğunu ve bu anlaşmanın maddelerinden birisi olan ülkesinin anayasal ismini kabul etmediğini söylüyor. Cumhurbaşkanlığı yemin töreninde "Kuzey Makedonya" ifadesini kullanmaması da bu düşüncenin bir yansıması olarak yorumlandı.

Hal böyle olunca, AB ve Yunanistan'dan sertlik dozu yüksek bir açıklamalar geldi. Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'ndan ise iki farklı açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı "Yemin belgesinin ülkenin anayasal ismiyle imzalandığını" vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı anayasal ismin kullanımına bağlı kalacak" dedi. Ancak Cumhurbaşkanlığı "Makedon cumhurbaşkanı, kamuya açık konuşmalarda, Makedonya adını kullanma hakkına sahiptir" ifadesi yer alan bir açıklaması yaptı.

Görünen o ki, ilerleyen günlerde, Kuzey Makedonya-Yunanistan-Avrupa Birliği üçgeninde sular ısınacak. Ülkenin anayasal ismindeki 'kuzey' ifadesinin akıbeti daha fazla tartışma konusu olacak. Meselenin tartışmasız tarafı: Eğer yeni cumhurbaşkanı başka türlü milliyetçi ifade ve eylemlere yönelmezse, bizim (Türkiye) için hiçbir sorun yok. Şimdi, Yunanistan ve Avrupa Birliği düşünsün!

Hali hazırdaki genel seçim sonuçlarına gelince

VMRO-DPMNE öncülüğündeki Senin Makedonya'n ittifakı 58 ve SDSM öncülüğündeki Avrupa'nın Geleceği İçin Koalisyon ittifakı 18 milletvekili çıkardı.

İktidardaki Arnavut partisi Demokratik Bütünleşme Birliği-BDİ öncülüğündeki "Avrupa Cephesi" 18 ve Arnavut muhalefet bloğu VLEN 13 sandalye kazandı.

Parlamentoya girme hakkı elde eden diğer partilerden Levica'nın (Sol Parti) 6 ve ZNAM (Biliyorum) Hareketi - Bizim Makedonya'mız İçin oluşumunun 6 temsilci olacak.

Hali hazırda diyorum. Çünkü henüz seçim bitmedi. 22 Mayıs'ta yani bugün, iki seçim bölgesindeki 7 oy verme merkezinde, yeniden oylama yapılacak.

BDİ Genel Başkanı Ali Ahmeti, bu kararı, "VMRO-DPMNE ve SDSM'nin, ülkenin ikinci büyük siyasi gücü olmasını engellemek adına, Avrupa Cephesi'nden iki milletvekili alma çabası"olarak yorumladı. Ali Ahmeti'nin bu endişesi, hiç de yersiz değil. Birbirleriyle kanlı bıçaklı olan iki Makedon partisi, konu Arnavutlar olunca, rahatlıkla işbirliği yapabilir.

Gelelim Kuzey Makedonya Türklerine

BDİ öncülüğündeki Avrupa Cephesi'nden aday olarak seçime katılan Türk Demokratik Partisi-TDP Genel Başkanı Dr. Beycan İlyas