Kosova'nın seçimi
Kosova'nın seçimi
AYHAN DEMİR
Kosova Cumhuriyeti, siyasi anlamda, oldukça yoğun geçen bir dönemin finalini 9 Şubat'ta yaptı. İki milyona yakın Kosovalı, 120 sandalyeli ülke meclisinin yeni üyelerini belirlemek üzere, sandık başına gitti.
Kosova Anayasası'na göre, mecliste, 100 Arnavut ve 20 azınlık milletvekili bulunuyor. Azınlık milletvekillerinden 10'u Sırp, 3'ü Boşnak, 2'si Türk, 2'si Roman, 2'si Mısırlı ve 1'i Goran. Azınlık temsilcileri, tıpkı mecliste olduğu gibi, hükümette de garanti mevkilere sahipler.
Bu seçimlerde ilk kez, ülke dışında yaşayan Kosova vatandaşları da Büyükelçilik ve Konsolosluklarda kurulan sandıklarda oy kullandılar.
Bu seçimin bir diğer özelliği ise bağımsızlıktan bu yana ilk kez zamanında seçim yapıldı. Bir başka ifadeyle, ilk kez bir hükümet, dört yıllık hizmet dönemini tamamlayabildi.
Kosova'daki genel seçimlere ait bir özellik daha: Partiler, müstakbel başbakan adaylarını ilan ederek sandığa gidiyor.
Bu seçimde "500 bin oy" hedefi koyan Başbakan ve Kendin Karar Al Hareketi-LVVBaşbakan AdayıAlbin Kurti, bu hedefe ulaşabilmek adına, birçok dikkat çekici vaatle meydanlara çıktı. 1 milyar Euro'luk yatırım, asgari ücretin 500 Euro'nun üzerine çıkarılması, Avrupa Birliği'nden ithal edilecek araçlardaki yüzde 10'luk gümrük vergisinin kaldırılması ve Kosova Ordusu'na 1 milyar Euro kaynak ayrılması.
Ana muhalefet partisi konumundaki Kosova Demokratik Partisi-PDKBaşbakan Adayı Bedri Hamza'nın vaatlerinin merkezinde ise göreve geldikten kısa süre sonra, kamu çalışanları ve emeklilerinin maaşlarını arttırmak yer aldı.
Muhalefetin diğer temsilcisi Kosova Demokratik Birliği-LDKBaşbakan Adayı Lumir Abdixhiku'nun vaatleri ise Batılı ülkelerle daha iyi ilişkiler kurmak, 5 milyar Euro'luk yatırım paketi ve ekonomik kalkınmanın hızlandırılması idi.
Eski Başbakan ve Kosova'nın Geleceği İçin İttifak-AAKBaşbakan Adayı Ramush Haradinaj ise ülkesinin NATO'ya tam üye olmasını vaat etti.
Seçime ilk defa katılan ve özellikle muhafazakâr kesimin oyuna talip olan "Aile Koalisyonu" dason dönemde büyük erezyona uğradığı yönünde eleştirilerin olduğu geleneksel aile yapısını korumayı ve güçlendirmeyi vaatleri arasında ilk sıraya yerleştirdi.
Seçim öncesi anketler, Kurti'nin liderliğindeki LVV'nin ipi önde göğüsleyeceğini işaret ediyordu. Dört yıl boyunca, ülkenin, istikrar içinde yönetilmesi ve özellikle Kosova'nın kuzeyindeki güvenlik konularında başarı elde edilmesi, bu neticenin en temel gerekçeleriydi. Bununla birlikte Kurti Hükümeti, ekonomi, sağlık ve eğitim gibi temel alanlarda büyük bir fark ortaya koyamadı. Bu sebeple, 2021 yılında elde edilen yüzde 50'lik oyun korunamayacağı da görülmekteydi.
Anketler, Sırbistan destekli Kosovalı Sırpların en büyük siyasi partisiSırp Listesi'ninde oy kaybettiğine işaret ediyordu. Öyle ki, bu sefer, Kosovalı Sırplara ayrılan 10 sandalyeyi, diğer Sırp partileriyle paylaşabilirlerdi.
Kosovalı Türklere garanti edilen iki sandalyeyi kazanmak için verilecek yarışın Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTPileYenilikçi Türk Hareket Partisi-YTHParasında geçmesi bekleniyordu. Rahmetli Arif Bütüç'ün vefatından sonra sembolik bir hale gelenKosova Adalet Türk Partisi-KATP'nin ise önemli bir varlık göstermesi beklenmiyordu.
Beklendiği gibi oldu.
Albn Kurti liderliğindeki LVV, sandıktan birinci parti olarak çıktı ama yüzde 10 civarında bir oy kaybı yaşadı. Muhalefet partileri, bekledikleri kadar olmasa da oylarını artırdı. Sırp Listesi ise oyu azalanlar arasında yer aldı.