Sosyal etkinliklere desteğin önemi

Sosyal etkinliklere desteğin önemi

AHMET VAROL

Filistin topraklarında korkunç bir katliam gerçekleştiriliyor. Sergilenen vahşeti zaten medya organları çeşitli şekillerde gündeme taşıyor. Öyle ki biz bulunduğumuz yerde, bu manzaralara bakmaya bile tahammül edemiyoruz. Ama bizim bakmaya tahammül edemediğimiz bu vahşete Filistin'deki mağdur ve mazlum insanların bilfiil maruz kaldığı gerçeğini de yok sayamayız.

Böylesine korkunç bir vahşet karşısında İslam ümmetinin ve İslam ülkeleri olarak tanımlanan ülkelerin yönetimlerinin içine düştüğü acziyete çeşitli şekillerde eleştirilerde bulunuluyor. Biz eleştiri yapılmasın demiyoruz. Eleştiride bulunma hakkımız olacak. Ama bu tür eleştirilerde "toptancı" bir tavır sergilenmesi kendi içinde çelişki barındırdığı gibi, başkalarını eleştirme hakkımız kendimizi tezkiye etmemize, kusursuz görmemize gerekçe oluşturmaz.

Örneğin bazen, mevcut durumdan dolayı İslam ümmetini yani bütün Müslümanları toptan mahkum eden çok sert ve ağır eleştirilerde bulunuyorlar. Bu türden eleştiriler yapanların çoğu zaman bunu bir "Müslüman duyarlılığı ve haklılığı"na dayalı olarak yaptıklarına şahit oluyoruz. Yani kendini haklı bulmasının ve tüm Müslümanları toptan mahkum eden eleştirilerinin gerekçesi benimsediği ve savunduğu inanç ve değerlerdir. Buna göre, kendisi de çok sert eleştirilerinde hedef aldığı ve toptan mahkum ettiği kitlenin bir ferdidir. Dolayısıyla kendisi de dile getirdiği sert eleştirilerin ve tepkilerin bizzat muhatabıdır.

Öyleyse söz konusu eleştirileri yaparken aynı zamanda kendine hitap ettiğinin farkında olmak ve en azından "bireysel" olarak neleri ihmal ettiği ve neler yapabileceği konusunda kafa yormalı, ihmalin kendi şahsını ilgilendiren kısmını telafi etmek suretiyle kişisel sorumluluğunu yerine getirmiş olmanın rahatlığı içinde konuşabileceği bir mesafe katetmesi gerekir. Eğer ki ümmetin bütün mensupları böyle bir duyarlılık ile hareket etseydi belki dünya Müslümanları şu an yaşadığı acziyete düşmeyebilirdi.

Geçmişi geri getirme imkanımız yoksa gelecek için bir şeyler yapma imkanından da yoksun değiliz. Ertelenen işler sürekli ihmal edilir. O yüzden ihmal edilen görev ve sorumlulukları yerine getirme konusunda bütün herkesin nerede durduğunu görmesi ve üzerine düşenleri ertelemeden olduğu yerden harekete geçmesi gerekir.

Gazze'deki "aç bırakma" vahşetine karşı bütün dünyada seslerin yükseltilmesi için çağrılar yapıldı. Özellikle ateşkes konusundaki pazarlıklarda işgalcilerin Filistin halkını teslim olmaya zorlamak için bütün insanlık dışı baskı yöntemlerini şiddetlendirdiği bu günlerde seslerin yükseltilmesi ve bu amaçla düzenlenen sosyal etkinliklere destek verilmesi önem arz etmektedir.