İran'ın Şam Konsolosluğu'na saldırı

İran'ın Şam Konsolosluğu'na geçtiğimiz pazartesi günü düzenlenen hava saldırısında bu ülkenin en seçkin askeri gücü niteliğindeki Devrim Muhafızları Ordusu'nun üst düzey yetkililerinden 7 kişinin öldürüldüğü açıklandı. Bunlardan ikisinin Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü'nün önde gelen komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ile yardımcısı Tuğgeneral Hadi Hacı Rahimi olduğu bildirildi. Devrim Muhafızları Ordusu sözcüsü olayla ilgili açıklamasında ayrıca 5 askeri danışmanın da saldırıda hayatını kaybettiğini söyledi.

Bu saldırıyı siyonist işgal rejimi güçlerinin gerçekleştirdiği konusunda herhangi bir şüpheye mahal yok. Gerçi işgal rejimi saldırıyı sahiplenme anlamında resmi bir açıklama yapmış değil. Ancak sözde Savunma Bakanı Yoav Gallant yaptığı bir konuşmada saldırıyı kendilerinin gerçekleştirdiklerine işaret eden ifadeler kullandı. İşgal rejiminin sınır ötesine yönelik saldırılarında çoğu zaman bu tür bir taktik kullandığı, olayla ilgisini resmen beyan etmekten kaçınarak sorumluluk yüklenmek istemezken, siyasi nitelikli açıklamalarında kendi rolünü ifşa ederek bir yandan kendi siyonist toplumuna yönelik mesaj vererek onun nezdinde prestij kazanmak, bir yandan da gerçekleştirilen saldırıyı hem bir intikam ifadesi hem de ileriye dönük saldırıların habercisi niteliğinde tehdit aracı olarak kullanmak istediği biliniyor.

Fakat saldırının siyonist işgal rejimi tarafından gerçekleştirildiği konusunda herhangi bir şüphe olmadığından İran'ın mukabil cevap ve tavrının da ona karşı olması tabiidir.

Başta dini lider Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi olmak üzere İran'ın üst düzey yetkilileri olayla ilgili açıklamalarında siyonist işgal rejiminin bu saldırısının karşılıksız kalmayacağını vurguladılar.

İşgal rejiminin bu saldırısının, Güney Lübnan tarafından onun hedeflerine yönelik olarak gerçekleştirilen saldırılara karşı intikam ve kendince "cezalandırma" amaçlı olduğu tahmin ediliyor.

Bu durum karşısında işgal rejiminin, İran'ın cevap vermesi ihtimaline binaen savaşın ateşinin daha geniş bir alana yayılması, bölgesel hale gelmesi ve kendisini zorlayacak yeni cepheler oluşması endişesi taşıyor olması gerekmez mi Bu mümkündür, ancak işgal rejimi böyle bir durumun ortaya çıkmasının ABD'nin de doğrudan müdahalede bulunmasına fırsat tanıması ve bölgesel mahiyet kazanacak savaşın kendi lehine dönmesi beklentisi içinde olması da muhtemeldir. Yahut İran'ın şimdiye kadar izlediği tutumdan, savaşın bölgesel mahiyet kazanmasını onun da kendi açısından tehlikeli ve sakıncalı göreceği dolayısıyla cevabını kısıtlı düzeyde tutma ihtiyacı duyacağı hesabı yapmış olması da mümkündür.