Kitaplar arasında (2)

Kitaplar arasında (2)

AHMET VAROL

Bugünkü yazımızda Filistin davasıyla ilgili üç kitaptan söz etmek istiyorum.

Bunların birincisi, şimdiye kadar hakkında birçok yazı, haber ve değerlendirmenin yayınlanmış olmasından dolayı adını duymuş olacağınızı sandığım "Kızıl Kapı".

Bu, aslında tek bir kitaptan değil, üç kitaplık seriden oluşuyor ve 10'u Filistin'den, 83'ü Türkiye'den 93 yazarı bir araya getiren kolektif bir çalışma. Editörlüğünü araştırmacı yazar Süleyman Ceran'ın yaptığı serinin üst başlığı ise Gazze'nin Hafızası. ç kitabın her biri üç ayrı kategorideki muhtelif yazıları bir araya getiriyor. Bunlar: İnsan, sembol ve mekan kategorileri. Her birinde Gazze'deki özgürlük mücadelesinde bir bakıma hafızaya kazınan önemli isim ve başlıklarla ilgili olarak farklı yazarların yazmış olduğu bilgi yüklü ve fikri tahliller yapmayı da ihmal etmeyen yazılar yer alıyor.

Başlıkların her biri müstakil bir konuyu içerdiğinden kitap dizisi Gazze'deki özgürlük mücadelesiyle ilgili küçük çaplı bir ansiklopedi niteliği taşıyor. Dolayısıyla aldığınızda kitapların tümünü okumaya vaktiniz olmasa bile içinde ilginizi çekecek, merak edebileceğiniz ve istifade edebileceğiniz bir ya da daha fazla yazı bulabilirsiniz. Aynı zamanda ihtiyaç duyduğunuzda istifade edebileceğiniz bir başvuru kaynağı olarak kütüphanenizde saklamanız faydalı olacaktır. Çünkü anlaşıldığı kadarıyla Filistin direnişi ve bu arada Gazze'deki soykırım konusu önümüzdeki dönemlerde de uzun süre konuşulacak ve konuşulurken sözü edilen bazı semboller, şahıslar ve mekanlarla ilgili isimler karşınıza çıkacaktır. Onlarla ilgili bilgi ve değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunuzda bu kitap sizin çok işinize yarayacaktır.

Birinci baskısı çok çabuk biten bu kitap dizisinin ikinci baskısı yapılmış. Ekin Yayınları'nın neşrettiği ve tamamen gönüllü bir çalışmanın ürünü olan eserin müellifleri herhangi bir telif ücreti almadıkları gibi yayınevinin de bir gelir amacı yok. Gazze'de siyonist zulmün mağdur ettiği halk için bir vakfiye niteliği taşıyan kitap olarak piyasaya sürülmüş.

Sözünü etmek istediğim ikinci kitap ise Dr. Ali Rıza Akgün hocanın yazdığı ve yeniden gözden geçirilip yeni baskısı yapılan "Filistin Direnişinin Önderi ve Sembolü: Şeyh İzzeddin El-Kassam" isimli eser.

Aslen Suriyeli bir ilim adamı olan İzzeddin El-Kassam, İngilizlerin Filistin topraklarını işgal altında tuttuğu dönemde, buraya gidip önce eğitim çalışmalarında bulunmuş sonra da İngiliz işgaline karşı bir cihad hareketi başlatmıştı. 1935 yılında da İngiliz işgalciler tarafından şehit edildi.

Sözünü ettiğimiz eser, bugün Hamas'ın askeri kanadına da ismini veren Şeyh İzzeddin El-Kassam'ın hayatı, ilmi faaliyetleri ve İngiliz emperyalizmine karşı sürdürdüğü fiili mücadele hakkında çok özlü ve tek oturumda okuyabileceğiniz bir biyografi niteliğinde.