Deprem istismarı yapanlar depremin altında kaldı

Bugün Kahramanmaraş merkezli 11 ilde art arda yaşanan iki büyük deprem felaketinin birinci seneyi devriyesi

Depremler, insanların vurdumduymazlığını, kural tanımazlığını yüzlerine çok ağır faturalarla çarpan bir doğal afet. Ülkemizde belirli aralıklarla büyük depremler oluyor. Her depremde canımız yandıkça kuralları, yönetmelikleri hatırlıyoruz. Uygulamada yaşanan hataların tekrarlanmaması için yeni kurallar getiriyor, yönetmelikleri günün şartlarına uygun hale getiriyoruz.

Son büyük deprem de yeniden başımızı ellerimizin arasına alıp düşünmemize, hatalarımızı düzeltmemize vesile oldu. Yaptığımız hataları tekrarlamamamız için acı bir ders oldu.

Depremde, kural ve yönetmeliklere uygun, sağlam bina yapmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha yaşayarak gördük. Bunu bize TOKİ konutları gösterdi. Zira depremin yaşandığı 11 il ve çevre illerde bulunan çeşitli yaşlarda binlerce TOKİ konutundan tekinde dahi çatlak bile oluşmadı. Buna hem şaşırdık, hem devletin bir kurumunun işini bu kadar iyi yaptığını görmekten dolayı mutlu olduk, gururlandık

Depremden sonra ev almayı düşünen vatandaşlar her yerde TOKİ konutlarını dolaşmaya, oralardan ev almaya başladı Bu da devletin kurumlarının güzel çalıştığını göstermesi açısından mutluluk vericiydi

Deprem, bizlere devletin ne kadar önemli bir nesne olduğunu da gösterdi

Kanuni Sultan Süleyman'ın söylediği; "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözünün anlamını daha iyi idrak ettik.

11 ili neredeyse haritadan silen deprem, gelişmiş ülkelerin bile ekonomisini yerle bir edecek bir afetti

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fıtratından da gelen öz güveniyle devletin gücü ve deneyimi birleşince, devlet bütün aygıtlarıyla bölgeye indi, kol kanat gerdi.

Yakınlarını enkazdan çıkarmaya çalışan depremzede vatandaşlarımız önce kurtarma ekipleri, ardından yardım kuruluşları, peşinden bütün iş makineleri, taşıyıcıları, çadırları, sıcak yemek ve ekmek için her yere kurulan sahra mutfaklarını, yardımsever iş adamlarını, diğer illerden yardıma koşan güzel insanları görünce sahipsiz olmadıklarını bir kez daha anladılar.

Devletimize dualar ettiler, devlet görevlilerine şükranlarını sundular

Devlet, orada bir kez daha ne kadar önemli bir varlık olduğunu bütün kolları, kurumlarıyla gösterdi, hissettirdi.

Devletimiz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü verdiği gibi daha senesi dolmadan kalıcı konutları teslim etmeye başladı. İki ay içinde 75 bin konut kuralarla teslim edilecek. Yıl sonuna kadar bu sayı 200 bine ulaşacak Bir aksilik olmazsa, iki yıl dolmadan bütün vatandaşlarımız evlerini teslim alacak Bu çok büyük bir başarı Bunu sağlayanlara, vesile olanlara şükranlarımızı sunuyoruz

Depremde çok kötü sınav veren bir kesim vardı Başta CHP, HDP olmak üzere irili ufaklı bazı muhalefet partileri, deprem felaketini AK Parti iktidarından kurtulma vesilesi kılmaya çalıştılar Sevinçlerini gizleyemeden deprem bölgesine gidip daha ilk günlerden itibaren devleti, hükümeti kötülemeye, halkı kışkırtmaya çalıştılar.