Önce çocuklar ve kadınlar!

Çok sevdiğim arkadaşım Begüm'ün kızı Enif Yavuz Dipşar'a 8 Mart nedeniyle kadına yönelik çalışmalarını soracak oldum, bana öyle bir belge sundu ki bu gazetenin tüm sayfaları durumu özetlemeye yetmez. Enif, uzun yıllar Kartal Belediyesi'nde, 2022'den beri de İBB Sosyal Hizmetler Dairesi başkanı olarak çalışmakta. Çocukluğundan beri annesinin izinde, STK'lerle içli dışlı...

Yerim sınırlı. Önümdeki rapordan, Ekrem başkan ve ekibinin İstanbul'da kadınlara yönelik çalışmalarının bir bölümünü mart ayı bitmeden şu köşeye sığdırmaya çalışacağım.

Kadın Danışma Birimi ve Destek Hattı: Yüz yüze ve 444 80 86 numaralı telefon hattından psikolojik, sosyal ve hukuksal danışmanlık hizmeti 40 merkezden sürdürülüyor. Bu hat 724 açık ve çokdilli (Türkçe, Kürtçe, İngilizce, Arapça).

Kadın Dayanışma Evi: Şiddet gören, tehlikede olan kadınlar çocuklarıyla kalabiliyor. Kaldıkları sürece günlük nakdi destek.

Dayanışma Paketi: Herhangi bir kadın sığınmaevi, kadın konukevi ya da İBB Kadın Dayanışma Evi'nden hizmet alıp sonra ayrılan kadınlara, yeni hayatlarını kurabilmeleri için maddi destek. Başlangıç için 10 bin TL ve ihtiyaç durumuna göre belirlenen süre boyunca 2 bin 500 TL kira ve ulaşım desteği...

Anne Bebek Ulaşım Kartı: 0-4 yaş çocukların annelerine ücretsiz ulaşım kartı...

Otogar Kadın Danışma Birimi: İstanbul'a gelen İstanbul'dan ayrılan kadınlara Büyük İstanbul Otogarı'nda şiddet özelinde yüz yüze danışmanlık hizmeti veren Otogar Kadın Danışma Birimi.

Cinsel Şiddetle Mücadele Merkezi ve Hattı: Tüm İBB kadın birimlerinde bu merkezler kuruldu. Bunlar aracılığıyla cinsel şiddetin önlenmesi amaçlanıyor.

Kadın Emeği Üretim Atölyesi, Dükkânı, Dayanışma Pazarı: Kadın Emeği Üretim Atölyeleri kuruldu. Emek sosyoekonomik açıdan güçlenmeye ve gelire dönüştü. Üsküdar Antikacılar Çarşısı'nda Kadın Emeği Dükkânı projesi başladı. Her hafta Feshane'de ve memleket günlerinde Yenikapı etkinlik alanında farklı kadın girişimcilerin ve kooperatiflerin yer aldığı Kadın Dayanışma Pazarı kuruldu.

İBB Kadın-Sıra Dükkânları: Sosyal alanları, atölye ve etkinlikleriyle birlikte zanaatkâr, tasarımcı ve sanatçı kadınları buluşturan Sıra Dükkânlar kuruldu.

Bölgesel İstihdam Ofisleri: Kadınların ekonomik açıdan güçlenmesi ve istihdama katılmaları için kuruldu.

Ders Destek Atölyeleri: İBB Mahalle Evlerindeki Ders Destek Atölyelerinde ilkokul, orta ve lise öğrencilerine ve okuma yazma öğrenmek isteyen kadınlara eğitim verilmekte. Bu eğitim Emekli ve Atanamayan Öğretmenler Projesi ile birleştirildi; atanamayan, emekli olup geçinemeyen öğretmenleri ekonomik olarak güçlendirmek ve etüt ihtiyacını karşılayamayan öğrencilere destek olmak amaçlandı.