Siyaset ve kötülük...
"Bodrum Bitmez" başlıklı yazıma gelen sayısız olumlu tepkiler arasında "Sen neden söz ediyorsun, Bodrum çoktan bitti" diyenler de vardı. Bodrum, elbet ki benim ilk kez gittiğim 1960'lardaki Bodrum değil. Ne de 70'ler, 80'ler, 90'lardaki Bodrum. Bugün bunu ele alacaktım ki yaşadığımız gerçekler karşısında Bodrum'dan söz etmek içime sinmedi.
Ülke adeta cinnet geçiriyor.
Siyaset, çözüm değil, sadece kötülük üretiyor.
Geride bıraktığımız eylül ayında 34 kadın katledildi, ayrıca 20 kadının ölümü şüpheli bulundu. (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Raporu) Biri dışında tümü tanıdıkları erkekler tarafından öldürüldü. Çoğu evlerinde öldürüldü. Cezasızlık yeni cinayetlere yol açıyor.
Büyük iddialarla sunulan, 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise zorunluluğu getiren 444 eğitim sisteminin iflas ettiği, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri tarafından bile ifade edilir oldu. Sadece kız çocuklar açısından değil, erkek cocuklar da liseyi okuyamaz hale geldi. Taşımalı sistemden tasarruf, okulların pisliği, belediyelerin temizlik hizmetinin yasaklanması... Müfredatın dinselleştirilmesi... Bunlar kanıksanır oldu.
İtibardan tasarruf olmayacak, bir avuç yandaş zengin edilecek, saraylardan vazgeçilmeyecek. Ekonomik çöküntü, enflasyon, hayat pahalılığı, emeğin değerinin sıfırlanması, üretimin durması... Ayrıca, güç ve çıkara doymayan işkembeler, dinmeyen iştahlar... Bunlara karşın iktidarın tek sunduğu "İsrail Türkiye'ye saldırabilir, aman bana kenetlenin, sizi ancak ben kurtarabilirim" algısını yaymaya çalışmak.
KÖTÜLÜK DEĞİL ÇARE ÜRETEBİLMEKDevletin siyaseti, çare değil kötülük üretiyor:
Çare, Filistin ve Lübnan halkına ihanet eden Hamas'la araya mesafe koymak olabilir. Çare, AKP öncesinde sürdürülen dengeli dış politikaya dönüş olabilir.
Çare, Büyük Millet Meclisi'ne söz hakkı vermek olabilir. Çare, hak ve hukuk sistemine geçiş olabilir.
Çare, şeri değil, laik eğitime dönüş yapmak; eğitimi liyakat sahiplerine bırakmak olabilir.
Çare üç gün önce yıldönümünü kutladığımız laik sistemin simgesi Medeni Kanun'u geriletmek değil, tam tersine daha ileri götürmek olabilir.
Çare İstanbul Sözleşmesi, AİHM kararları dahil, altına imza attığımız uluslararası anlaşmalara bağlı kalmak olabilir.
Çare, tüketmek değil, üretmek olabilir; gösterişten tasarruf edip Cumhuriyet ilkelerine, hukuk devletine, toplumsal adalete ulaşmak olabilir.
BİRBİRİNİ YEMEKManisa Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay'ın videosunu izlerken ben de gözyaşlarımı tutamıyordum. İzlemediyseniz mutlak izleyin. Kullandığı her sözcüğü çok dikkatlice seçen biri.