Bodrum’da doludizgin sanat

Ah bilmez değilim. Bu başlığı okur okumaz delirdiğimi sanacaksınız. Millet ağız birliğiyle Bodrum'un sıcağından, pahalılığından, anormal trafiğinden, sürekli beton istilasından, yapılaşmanın, sokakların denetimsizliğinden yanıp tutuşurken yaşam alanı bırakmadığımız hayvanların akşamları yiyecek bulmak için yerleşim alanlarına inmelerinden yakınırken... Ben size Bodrum'da sanattan söz ediyorum. Ama bilin ki en çok yakınanlar, Bodrum'u bu hale getirenler, büyük kentlerdeki lüks yaşamlarını bu doğa harikası, tarih harikası yarımadada da tıpatıp yaşamak isteyenler.

O nedenle ben ısrarla ta 1970'lerden beri ilan ettiğim, "Herkes kendi Bodrum'unu seçer" ilkesine hâlâ inanıyorum ve bu ilkeyi izliyorum.

İDİL BİRET FESTİVALİ

Bodrum'a ayak bastığım gün dev bir afiş beni karşıladı: "6. İdil Biret Müzik Festivali." Sevinçten uçtum. ünkü İdil Biret'in adı geçtiği hiçbir şey kötü olamazdı!

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 6. İdil Biret Müzik Festivali, şef Münif Akalın yönetimindeki Muğla Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası eşliğinde dört piyanistin katılımıyla gerçekleştiriliyordu.

"Festival" dendiğine bakmayın, bir açılış konseri vardı Bodrum Kale'de, bir de yarın (21 Temmuz) kapanış konseri olacak Marmaris Amfi Tiyatro'da. Biraz tuhaf. Madem festival diyorsunuz Datça, Dalaman, Fethiye, Köyceğiz'in günahı ne. Biraz işbirliği ve gayretle onlar da bu festivale katılabilir, daha çok genç soliste olanak tanınabilirdi. (Bu ülkeye bir Kültür Bakanlığı lazım. Turist ve yerli milleti soyma ve yakma bakanlığı değil.)

Bodrum konseri harikaydı. 10. yaşını kutlayan Muğla Senfoni Orkestrası genç, dinamik, deneyimli şef Münif Akalın'la coştu. Konserin iki solisti Deniz Oliveira Erdinç (d.1991) ve Ferhat Can Büyük (de.1997) Bach ve Chopin konçertolarıyla taçlandırdılar geceyi.

Sahnedeki yorum, büyük usta, eşsiz İdil Biret'in adına yakışır nitelikteydi. Solistlerin seçimi İdil'e aitti. Yarın akşam Marmaris'teki solistler Lal Karaalioğlu ve Emre Elivar. Programda Mozart ve Chopin var. Marmaris'tekiler sakın kaçırmayın.

BELEŞ VE BEDAVA TUTKUSU

Şimdi gelelim organizasyondaki en büyük yanlışa. Bu konserler halka açık yani bedavaydı. Olmaz. Yanlış. Sahnedeki olayın değerini düşürür. 10 lira, 50 lira, simgesel de olsa biletli olmalı. Bedava diye millet çoluk çocuk bir bakalım diye girmiş. Neye geldiğini, niçin geldiğini bilmeyenler... Sonra nasıl çıkacağım telaşına kapılanlar, onlara kızanlar... Kapıya adam diksinler 6 yaşından küçük çocuk alınmasın. Konser bitmeden, bölüm aralarını bile beklemeden çıkanlardan para alınır deyin ama buna bir çare bulun!