Pozitif ebeveynlik penceresinden bakın

Ebeveyn çocuk ilişkisinde çoğu zaman çocuklarımızın hoşumuza gitmeyen davranışlarına odaklanıyor, ceza ya da ödülle davranışı sonlandırmaya çalışıyoruz. Oysa sorunun kaynağını bulup, ihtiyacı gidermeden davranışlar değişmiyor. Pozitif Disiplin Temelli Pozitif Ebeveynlik eğitimleri, ebeveynlere bu gözle başka bir pencere açıyor.

Ebeveynlik konusunda pek çok yaklaşım ve eğitim var. Çocuk yetiştirme ve iyi bir ebeveyn olmayla ilgili çoğu zaman kafamız karışıyor ve bilgi kirliliği içinde kayboluyoruz. Oysa çocukla sağlıklı iletişim kurabilmek, her sorunun ılımlı bir şekilde çözülmesinin anahtarı. Sağlıklı iletişimde en etkili yollardan biri de pozitif ebeveynlik yaklaşımı. Bireysel Psikoloji kuramını geliştiren Alfred Adler'in prensiplerini temel alan yaklaşımda davranışa değil, altındaki yanlış inançlara odaklanılarak sorun temelinden giderilmeye çalışılıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

New York Adler Enstitüsü'nün hibesiyle ve İBB Vakfı ortaklığıyla İstanbul'un farklı bölgelerinde gerçekleştirilen ücretsiz eğitimlerde, pozitif sınır koyma, öfke yönetimi, ödül ve cezanın etkileri, sorumluluk bilincini geliştirme, çözüm sürecine çocuğu dâhil etmek, kardeş çatışmaları gibi konular anlatılıyor. Uluslararası Pozitif Disiplin Eğitmeni Burak Alptekin ve Adler Enstitüsü Türkiye Başkanı Prof. Dr. Bilge Uzun ile pozitif ebeveynliğin temellerini konuştuk.

Ebeveyn çocuk ilişkisinde pozitif disiplin nasıl uygulanır

B.A: Pozitif disiplin, ödül-ceza içermeyen, aidiyet ve önemlilik hissiyle iş birliğini geliştiren, uzun vadede etkili, hoşgörülü, aynı zamanda kararlı bir ebeveynlik modelidir. Ebeveyn çocuk ilişkisinde şu an baş etmeye çalıştığımız şeyleri ve bundan 20 yıl sonra varmak istediğimiz noktayı tespit ederek yola çıkarız. Zorlukları karşılama biçimlerimiz ulaşmak istediğimiz hedeflere hizmet ediyor mu Bu soruyla beklentilerimizi, kararlılığımızı ve bağımızı koruyarak, önleyici, müdahale edici ve koruyucu disiplin araçları uygulamaya başlıyoruz.

Çocuklarla yaşamı paylaşma ve iş birliği yapma konusunda hangi adımları izlemeliyiz

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

B.A: Bir davranışı düzeltmeden önce yapılması gereken ilk şey bağ kurmak. Aidiyet ve önemlilik hissetmeden ne ebeveyn ne de çocuk elinden gelenin en iyisini yapabilir. Ebeveynin bunu başarması için bir davranışın nasıl ortaya çıktığını, olumsuz davranışın altındaki sebepleri ve nasıl gidereceğini bilmesi gerekiyor. Ebeveynlik rolü giderek artan pek çok talebi karşılama baskısıyla yüz yüze, bu da "ebeveynlik stresi"ne sebep oluyor. Bu stres iki tarafa da iyi gelmiyor ancak ebeveynlik becerileri öğrenilen beceriler.

Ödüllendirmeden ya da cezalandırmadan çocuklarla uzlaşma nasıl sağlanabilir

B.U: Kendimize, diğerlerine ve dünyaya ait inançlarımız erken dönemde bizimle kurulan ilişkiler yoluyla gerçekleşir. Çocuklar onlara söylenenler ve yapılanlara dayanarak karar verirler. Eğitimdeki temel amaç bu kararların sürekli desteklendiği bir ebeveyn çocuk ilişkisi kurgulamak. Bu da beraberinde her iki taraf için de saygı, sorumluk ve iş birliği gerektiriyor.