Gençler için modern başarının formülü

2.5 milyon adayın YKS maratonu geride kaldı. İyi bir üniversite hayali ile yarışan gençlerimizin teknolojinin ve rekabetin arttığı günümüzde çok daha fazlasını yapmaları gerekiyor. Başarıyı sonuç değil sürece dayalı bir anlayışla ele alan "Modern Başarı" kitabı gençlere bu anlamda yol gösteriyor.

Günümüzde başarılı olmak için sadece sınava girip iyi bir okul kazanmak yetmiyor. Süreç boyunca pek çok yetkinliği kazanmak, akademik gelişimin yanı sıra liderlik becerileri, duygusal dayanıklılık, empati, yaratıcılık, girişimcilik, yapay zekâ araçlarını kullanmak, dikkati koruyabilmek gibi pek çok çeşitli beceriyi de bilinçli bir şekilde geliştirmek gerekiyor. Bu hiç kolay değil. Gençler yorgun ve kaygılı. Hayal kurabilen, hayallerine inanan, çok boyutlu düşünebilen, cesur adımlar atan ve harekete geçen gençler yönlendirecek dünyayı. Bunun için de doğru modellere ve bilgi kirliliğinin çok olduğu bu yolculukta doğru yönlendirmelere ihtiyaçları var. Genç Başarı Derneği'nin 25'inci kuruluş yılına özel basılan, küresel liderlik ve kişisel gelişim alanlarının iki önemli ismi Asheesh Advani ve Marshall Goldsmith tarafından yazılan "Modern Başarı" kitabı klasik başarı tanımlarının ötesinde, yolculuk boyunca karşılaşılacak zorluklara odaklanıyor ve gençlerin kendi başarı hikâyelerini yazmalarına ilham olmayı amaçlıyor.

İşlerin yüzde 60'ı henüz icat edilmedi

Özellikle gençler ve kariyer yolculuğunun başındaki bireyler için yazılan kitapta, Dünya Ekonomik Forumu'nun İşlerin Geleceği Raporu'ndan bahsediliyor. Rapora göre, başarı yolculuklarına başlayan gençlerin çoğu potansiyel olarak işlerini 20 kez ve kariyer yönlerini ortalama yedi kez değiştirecekler. Geleceğin işlerinin yüzde 60'ından fazlası henüz icat edilmedi. Bu da 20'li, 30'lu yaşlarda başarı hikâyesi ne olursa olsun 40'lı ve 50'li yaşlarda yeni şeyler öğrenmeyi, kendini geliştirmeyi ve alanınız dışında yeni fırsatlara yönelmeyi gerektirecek.

Böylesi bir dünyada "Modern Başarı", başarıyı yalnızca sonuç odaklı değil, sürece dayalı bir anlayışla ele alıyor. O nedenle dikkat çeldiricilerin sayısız olduğu günümüz dünyasında, dikkat ve konsantrasyonunu geliştirebilen, anda kalabilen ve sürecin tadını çıkarabilen gençler bir adım öne çıkacak. Yenilgileri, hataları ve başarısızlıkları gelişim için fırsat olarak gören yani bilişsel esnekliği ve duygusal dayanıklılığı yüksek gençler kazanacak.

Asheesh Advani, modern başarı formülünü, 'Sabit, esnek, serbest modeli' ile açıklıyor. Yıllardır dünyanın her yerinden binlerce gence anlattığı bu modelin başarıya giden yolda en etkili yöntem olduğunu söylüyor. Sabit tanımı; dünya değişse bile değişmeyen gerçeklikleri, özümüzde değişmeyen özellikleri, değerlerimizi ifade ediyor. Esnek; zaman ilerledikçe, yaşanılan ve çalışılan yerler değiştikçe farklı düşünme yolları bulmayı ve zihnin kalıplarını zorlamayı tanımlıyor. Serbest ise güçlü yönleri fark etmek, farklılıkları kucaklamak, başkalarıyla ilişki kurarak büyümek ve takımı da büyütmek anlamına geliyor.

Yazar, "Her üç boyutu da dengelemeyi öğrendiğinizde, sadece başarmakla kalmayacak, aynı zamanda yarının işgücünün ve iş yerinin ihtiyaç duyduğu bir kişi ve lider olarak da büyüyeceksiniz," diyor.