Piyasalar umutlandı
24 Temmuz toplantısında TCMB'den beklenen faiz düşüşü ciddi olarak fiyatlanmaya başlandı. Beklentiler 250 veya 350 baz puanlık indirim yönünde. Borsa İstanbul hemen hareketlendi; bankacılık, konut ve inşaat bağlantılı hisseler olumlu tepki verdi. Uzun süredir primsiz kalan hisseler için bir umut yeşerdi. İç ve dış gündemde piyasa bozucu bir haber akışı olmazsa bu süreç korunabilir. Aşırı iyimserliğe kapılmak için erken ama uzun süredir baskı altında kalan ve ciddi zarar yazan borsa yatırımcısının kullanabileceği bir zemin oluştu diyebiliriz.
BİRBİRİ ardına gelen haberlere bağlı olarak piyasalar olumlu havaya büründü. ABD Başkanı Trump'ın gümrük tarifeleri, İran-İsrail savaşı, iç gündemdeki siyasi gelişmelerin baskısı kısa sürede değişti. Savaş bitti, ABD ve Çin arasında anlaşma sağlandı. Son olarak CHP kurultayına ilişkin dava 8 Ekim'e ertelendi. Gelişmeler Borsa İstanbul'da hacimli sert yükselişe neden oldu.
MERKEZ'DEN İNDİRİM BEKLENİYOR
BIST100 Endeksi, bir süredir enflasyondaki düşüş ve buna bağlı olarak TCMB faiz indirim beklentilerini fiyatlamakta zorlanıyordu. Kurultay davasının ertelenmesiyle bu mani aşıldı. Buna bağlı olarak 24 Temmuz toplantısında TCMB'den faiz düşüşü ciddi olarak fiyatlanmaya başlandı. Beklentiler 250 veya 350 baz puanlık indirim şeklinde. Bu yönde yerli ve yabancı finans çevrelerinden görüşler gelmeye devam ediyor. Faize en duyarlı sektör olan bankacılık hisseleri ilk ve en belirgin tepkiyi verdi. Onu konut (GMYO) ve inşaat bağlantılı (çimento) hisseler izledi.
Haberin DevamıŞimdi şartlar değişiyor. Borsada yükselen işlem hacmi hisselere ilginin artmaya başladığını göstermesi açısından önemli bir referans. Bu noktada "hisse fiyatı yükselecek diye alınır" diyen eski borsacı sözüne de atıfta bulunmak gerekecek. Uzun süredir primsiz kalan hisseler için bir umut yeşerdi. İç ve dış gündemde piyasa bozucu bir haber akışı olmazsa, bu süreç bir süre daha korunabilir. Faizdeki gerileme aynı zamanda yavaşlayan reel ekonomi üzerinde de hareketlenmeye neden olacaktır. Sanayi kesiminde canlanma beklentileri dışında gerileyen faizler finansman giderlerini de azaltıcı bir işlev görebilir. Faiz düşüşü ile TL'nin değer kaybının ihracatçıya katkı sağlaması olasıdır. Ancak döviz kurlarındaki yükselişin daha geniş ölçekte enflasyon üzerinde olumsuz bir etkisi olması olağan bir gelişme sayılmalı. Bunu da bir bakıma ilacın yan etkisi gibi görmek gerekecek.
Haberin DevamıTEMKİNLİ OLMAK GEREK
Reel ekonomide yaşanacak bir canlanma doğal olarak mikro bazda şirket bilançolarına da olumlu yansıma gösterebilir. Hatırlanırsa geçtiğimiz yıl ve bu yılın ilk çeyrek bilançolarında enflasyon muhasebesi ve ekonomideki yavaşlama ile çok sayıda şirket zarar açıklamıştı. Aşırı bir iyimserliğe kapılmak için erken. Ama uzun süredir baskı altında kalan ve ciddi zarar yazan borsa yatırımcısının kullanabileceği bir zemin oluşmuş durumda. Mevcut iyimserliğin devamının şartı veya olmazsa olmazı, iç ve dış gündemde geçtiğimiz günlerde yaşadığımıza benzer olumsuz bir haber akışının olmaması. Bu yıl için enflasyon ile ilgili yüzde 20'li, TCMB faizi ile de yüzde 30'lu rakamlar beklenti olarak daha yüksek sesle telaffuz edilmeye başlandı. Bu açıdan bakınca orta ve uzun vadeli umutların içi pek boş değil. Ancak kısa vadede sert yükselen Borsa İstanbul'da mevcut gelişmelerin belli ölçüde fiyatlanmasına bağlı olarak "yorgunluk emareleri görülebilir.
Haberin DevamıYABANCI ALIMA DEVAM EDİYOR
Son aylarda borsada yabancı alımları süreklilik göstermişti. İran-İsrail savaşı nedeniyle bir haftalık mola verdikten sonra savaşın bitmesiyle alımlar tekrar başladı. TCMB verilerine göre 27 Haziran ile biten haftada; yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 247 milyon dolar, tahvil bonoda 305 milyon dolarlık alım yaptılar. Bir önceki hafta hisse senetlerinde 109 milyon dolarlık satış yapmışlardı. Yabancıların CHP kurultayının ertelenmesi sonrası oluşan yeni hava ile ilgili tavrını görmek için önümüzdeki hafta perşembe günü saat 14.30'u beklemek gerekecek. Piyasaların seyrine bakarak yine "alıcılı" tarafta olacaklarını tahmin etmek zor değil.
Haberin DevamıAynı hafta TCMB rezervlerinde hafif düşüş, bankalar yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatında ise yükseliş vardı. TCMB brüt rezervleri 1.28 milyar dolarlık azalışla 154.4 milyar dolara gerilerken swap hariç net rezervler 1.8 milyar dolar düşüşle 28.4 milyar dolara çekildi. Yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatı ise 479 milyon dolar artışla 194.1 milyar dolar oldu. Faiz düşüşünün TL'ye ilgiyi ne ölçüde etkileyeceği, dövize bir yönelim olup olmayacağı önümüzdeki haftalarda takip edilecek bir konu. Piyasalardaki iyileşmenin önemli bir yansıması da dış bakışı gösteren Türkiye'nin risk primine (CDS) oldu. Kurultay davasının erteleme kararı sonrası kısa sürede sert bir düşüşle kritik seviye olan 300'ün altına çekildi ve 270'li seviyelere kadar geriledi. Bu düşüş, yabancı yatırımcının Türkiye tavrı için önemli görülmekle birlikte dış finansman sağlamada daha düşük maliyet demek.
Haberin DevamıBORSADA DİRENÇLERE DİKKAT