Enflasyon tamam sıra Merkez'de

Kasım enflasyonu beklentilerin oldukça altında gelerek aylık yüzde 0.87, yıllık yüzde 31.07 geldi. Şimdi dikkatler 11 Aralık'taki TCMB toplantısına çevrildi. Kasım enflasyon verisiyle TCMB'nin bu toplantıda faiz indirimine kesin gözle bakılıyor. Son tahlilde 150 baz puanlık tahmin ağırlık kazandı. Borsada ise yıl sonu rallisi bekleyenler oldukça fazla.

PİYASALAR geçen hafta enflasyon verilerine odaklandı. TÜFE'deki değişim kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.87, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 29.74, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 31.07 oranlarında artış olarak gerçekleşti. Beklentilerin oldukça altında gelen enflasyona rağmen piyasalar üzerindeki etki, sınırlı kaldı. Bir süredir aylık yüzde 1.25 medyan beklenti olarak fiyatlanıyordu. Enflasyon verisiyle borsadaki yükseliş denemeleri satış fırsatı olarak kullanıldı. Bu durum "beklenti bitti" algısına bağlanabilir. Ayrıca çekirdek ve hizmet enflasyonunun manşete göre yüksek kaldığı, ocak ayında enflasyonun yüksek geleceği gibi gerekçe gösterenler de oldu. Ancak manşet enflasyonunun fiyatlamalara daha fazla temel teşkil ettiği kabul gören bir durum.

Haberin Devamı

11 ARALIK'TA İNDİRİM BEKLENİYOR

Faize en duyarlı sektör bankalar olduğu için BIST100 Endeksi'ndeki düşüş ve yükselişlere banka hisselerinin yön vermesi olağan bir durum. Şimdi dikkatler 11 Aralık'taki TCMB toplantısına çevrildi. Kasım ayının enflasyon verisiyle TCMB'nin bu toplantıda faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Aksi büyük bir sürpriz olur. 100 veya 150 baz puanlık beklentiler telaffuz ediliyordu. Son tahlilde 150 baz puanlık indirim ağırlık kazandı. Bunu aşan bir faiz indirimi olur mu Bunu yine de olasılık dahilinde tutmakta yarar var.

Enflasyon ve faiz tarafında piyasaların bir süredir beklediği ve istediği gelişmeler olmasına rağmen özellikle borsa üzerindeki yansımaları zayıf kaldı. Son dönemde olumlu fiyatlamaya konu olan en önemli çıpa, beklenen işlevi görmedi. Siyasi gelişmelerin son günlerde gündemde gerilemesiyle ekonomik verilerin daha fazla fiyatlamalara konu olacağı ve bu durumun da BIST100 Endeksi'ne olumlu yansıyacağı şeklindeki algı, en azından şimdilik çok gerçeklik kazanmadı. Borsada trend direnç bölgesi geçilemedi ve bu noktalardan gelen satışlarla dirençler daha da kuvvetlendi. 'Borsa önümüzdeki günlerde olası yeni bir çıkış hareketinde hangi beklentiyi kullanacak da bu seviyeler geçilecek' sorusunun cevabı bu aşamada artık çok net değil.

Haberin Devamı

Siyasette gerginlik azalmış, enflasyon hızı düşüyor, faiz büyük olasılıkla düşecek, buna rağmen kırılmayan dirençler nasıl olacak da geçilecek Daha doğru soru, 'neden şimdi geçilemedi'. Cevabı yine talep ve para girişlerinin yetersizliği noktasında aramak gerekecek. - Yerli ve yabancı yatırımcı halen hisse senetlerine mesafeli duruyor. BIST100 Endeksi bir hareketlilik kazansa "hareket olan yerde bereket olur" algısıyla ilgi de artabilir.

Uzun süredir faiz ve altın gibi yatırım araçlarında kalmış, iyi gelir elde etmiş yatırımcının borsada kazanırım umudunun yeniden yeşermesi için bir canlanmanın görülmesine ihtiyaç var. "Büyük para haklıdır" diyen eski bir borsacı sözünü hatırlayacak olursak daha fazla para girişi gerekiyor diyebiliriz.

Haberin Devamı

Borsa için gelen yorumlarda sıkça telaffuz edilen ucuz ve primsiz olmasının yanı sıra yıl sonu veya yılbaşı rallisi bekleyenler fazla. O zemin de hazır gibi. Ama borsanın mevcut görünümü
henüz bu beklentilere
cevap vermiş değil.

TCMB faiz kararı sonrası bu görünüm değişebilir mi Değişmesi gerekir. Ancak son enflasyon verileriyle ilgili fiyatlamaların içinde zaten belli ölçüde faiz indirim beklentisi de var. Borsa İstanbul'da temkinli iyimserlik korunuyor.

YABANCI TAHVİL ALIMINDA ISRARCI

TCMB tarafından açıklanan 28 Kasım ile biten haftaya ait verilere göre; yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 9 milyon dolarlık satış, tahvil bonoda ise 594 milyon dolarlık alım yaptılar. Yabancı yatırımcılar beş haftadır tahvil bonoda kesintisiz alımdalar. Bu sürede toplam alımları 2 milyar doları geçti. Faizde düşüş beklentileri veya diğer ülkelere nazaran göreceli olarak Türkiye'deki yüksek faizler alımlarını artırmış olabilir. Türkiye halen dünyanın en yüksek faiz veren birkaç ülkesinden biri. Kasım enflasyonu ile gösterge tahvil bonodaki düşüş eğilimi ivme kazandı. Para piyasaları faiz indirimini sermaye piyasalarından daha ciddi fiyatlıyor. Yabancıların hisse senetlerine ilgisi ise zayıf kalmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin 5 yıllık ülke risk primi (CDS) 2018'den bu yana en düşük seviyelerinde. Geçen hafta 230'un altını test etti. Aynı hafta, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatında 2.2 milyar dolarlık, TCMB brüt rezervlerinde ise 2.6 milyar dolarlık artış gözlendi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatındaki artışta yine faizde düşüş etkisini hesaba katmak gerekecek. TCMB rezervlerinde devam eden yükselişle rezerv yeterliliği sağlanmakla birlikte piyasalarda olası dalgalanmalarda güvence işlevi görüyor. Döviz kurlarındaki yükselişlerde TCMB'nin müdahale gücünün olması için rezervler önemli. Döviz kurları enflasyon ile mücadele açısından kritik konumda.

Haberin Devamı

BORSADA DİRENÇLERE DİKKAT