'Bu yaz terör sorun olmaktan çıkacak'

Milliyet'e konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler "Cumhurbaşkanımızın çizdiği çerçeve doğrultusunda bu yaz Irak sınırımızı güven altına alacak çemberi tamamlayarak terör meselesini sorun olmaktan çıkaracağız" dedi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye'nin sınırları boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturarak terörü kendisi için sorun olmaktan çıkarma kararlılığının tam olduğunu söyledi. Milliyet Gazetesi'ne konuşan Güler "Cumhurbaşkanımızın çizdiği çerçeve doğrultusunda bu yaz Irak sınırımızı güven altına alacak çemberi tamamlayarak terör meselesini sorun olmaktan çıkaracağız" diye konuştu. Bakan Güler'in terörle mücadele ile ilgili mesajları şöyle:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hedef Irak'ın kuzeyi

Terörle mücadele, 40 yıldır Türkiye'nin önünde bir engel. Terörle mücadele var ama asıl bizi ilgilendiren teröristle mücadele. Terörle mücadele bütün devlet kurumlarının görevi. Herkes biliyor ki bu mücadele yapılmak zorunda. Artık Türkiye'nin başka bir safhaya geçmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın düşüncesi ve direktifleri de bu yönde. En kısa zamanda bu işi bitirip Türkiye'yi bu terör belasından kurtarmamız gerektiğini söylüyoruz. Son 5-6 yıldır bir plan dâhilinde mücadelemiz sürüyor. Güvenlik kilidini kapatmadan ve Irak'ın kuzeyi teröristlerden arındırılmadan mücadelemiz sona ermeyecek.

Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi, sınırlarımız boyunca 30-40 kilometre derinliğinde bir güvenlik koridoru oluşturma kararlılığımız tam. Her zaman söylediğimiz gibi, bizim hiçbir ülkeyle sorunumuz yok, hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yok. Teröristleri sınırlarımızın en az 30-40 kilometre uzağında tutarsak milletimiz de hudutlarımız da güvende olur. Neden 30-40 kilometre. Çünkü teröristlerin yerleştiği ve ülkemize elindeki imkânlarla tehdit olabileceği mesafe bu. Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdikleri çerçeve doğrultusunda bu yaz Irak sınırımızı güven altına alacak çemberi tamamlayarak terör meselesini sorun olmaktan çıkartacağız.

Irak'ın geleceği Kalkınma Yolu'ndan geçiyor

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Önümüzdeki günlerde Bağdat'ta Iraklı muhataplarımızla bir kez daha bir araya geleceğiz. Onlar da açıklamalarında PKK'nın kendileri için bir tehlike olduğunu vurguluyorlar.

Terör örgütü PKK Irak'ın kuzeyinde yüzlerce köyü boşaltmış, köylüleri yerlerinden etmiş durumda. Biz 2 yıl önce "Irak ile ortak harekât merkezi kuralım" dedik, kendileri de buna olumlu yanıt verdiler ama henüz bu konuda bir adım atamadık. Bağdat'taki toplantıda bu konu da yeniden gündemimizde olacak. Terörle mücadele, Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK tarafından yerinden edilmiş köylülerin güvenlik ve huzuru için de elzemdir.

Ayrıca Bağdat yönetimi Ovaköy'e kadar gelecek olan Kalkınma Yolu Projesi'ni hayata geçirmeyi çok istiyor. Biz de istiyoruz. Irak'ın geleceği de bu Kalkınma Yolu'ndan geçiyor. Bu konu da Bağdat'taki toplantıda ele alınacak.

Operasyonlar genişleyecek

Pençe-Kilit bölgesinde her tepe 2-3 katlı mağaraya dönüştürülmüş, içerisinde de 6 aylık yiyecek, içecek ve her türlü mühimmat stoklanmış durumdaydı. Biz bunları teker teker temizledik ve temizlemeye devam ediyoruz. Mehmetçik zorlu hava ve arazi şartlarında mücadelesini kahramanca sürdürerek teröristlerin hareket alanlarını kısıtladı. Bu sene, önce Pençe-Kilit tamamlanacak ve operasyonlar pençe bölgesinden ihtiyaç olan yerlere doğru genişletilecek.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yeni Kandil, Asos

Bizim etkili operasyonlarımız sonucunda artık 10-15 yıl önceki bir Kandil yok. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin etkili operasyonlarıyla burada barınamayacağını anlayan teröristler daha güneydeki Asos bölgesine gittiler. Ama biz Asos bölgesinde de tespit ettiğimiz terör unsurlarını vuruyoruz. Kandil'in bazı bölgelerinde teröristlerin bulunduğunu biliyoruz. Bizim için yer isimlerinin bir önemi yok. Teröristler nerede yuvalanıyor, nerede palazlanıyorsa bilin ki Mehmetçik gerekeni yapacaktır. Hiçbir yer onlar için güvenli değil.

ABD ve Rusya karışamaz

Ülkemizin güvenliği söz konusu olduğunda biz hiç kimseye bir şey sormuyoruz ve gereğini yapıyoruz. Hiç kimse aklından çıkarmasın ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlettir. Kimseden icazet almadık, almayız.

ABD'nin YPG'ye desteği devam ediyor

ABD'nin DEAŞ'la mücadele bahanesiyle PKKYPGSDG terör örgütüne desteği devam ediyor. Bir terör örgütüyle başka bir terör örgütü kullanılarak mücadele edilmez. Yani, terörle mücadele teröristle yapılmaz. Bunun bahanesi de olmaz. DEAŞ terör örgütüyle göğüs göğüse mücadele eden tek ordu biziz. ABD'ye DEAŞ terör örgütü ile mücadeleyi beraber yürütme teklifimizi sürekli yineliyoruz.

Sınır güvenliği yok diyeni sınıra davet ediyoruz

Hudutlarımız; halkımızın güvenliği için dinamik ve çok yönlü etkin tedbirlerle korunuyor. Hudut birliklerimizin kabiliyetlerini günden güne geliştiriyoruz. Hudut hattımızda dünya standartlarında ve teknoloji yoğunluklu sistemler de etkin şekilde kullanılıyor.

Kamuoyunun yakinen tanıdığı birisi bize mektup yazarak "Ya görevinizi yapın ya da istifa edin" dedi. Ben de dedim ki şimdi hemen bu kişiyi arayın, "Eğer hudutlar delik deşikse istediğin zaman bir karakola gel. Bir geceyi orada Mehmetçikle beraber geçir, ertesi gün de istediğin videoyu da çek, istediğinle röportaj yap istediğin yerde yayınla. Ama geceyi orada geçireceksin" dedik. 10 günde bir bu şahsı aradık "Ne zaman geliyorsunuz, hudutlara ne zaman gideceğiz" diye sorduk. Israrla arayınca "Çok meşgulüm işlerim var" dedi. Ama biz aramaya devam ettik ve en sonunda "Ben hudutlarımızın emniyetli olduğuna inandım" dedi. Bir türlü davetimize icabet etmedi.