Bence dikkat et bir dakika bile zulmetme!

Kadir Gecesi salı gecesi miydi Hangi gecenin ne gecesi olduğu zamanımızda biraz karıştı. Eskiler bilir de gençlere hatırlatmakta fayda var. Pazartesiyi salıya bağlayan geceye salı gecesi denir. Perşembe'yi cumaya bağlayan gece de Cuma gecesidir.

Bilmiyoruz hangisi Kadir gecesi.

Bilmemiz gerekiyor mu Gerekseydi bildirilirdi. Anlaşılan çok da gerekmiyor.

Bir rivayet var. Peygamberimiz ashabına Kadir Gecesinin hangi gece olduğunu tam söyleyecekken birileri gelmiş, Peygamberimiz gelenlerle meşgul olmuş, sonra ashabına Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu söylemeyi unutmuş.

"Kadir Gecesi" insanların rağbet ettiği, kimimizin ihya etmeye çalıştığı 'mübarek geceler" arasında adı Kur'an-ı Kerim'de anılan tek gece. Onun da Ramazan'ın veya senenin hangi gecesi olduğu bildirilmemiş.
Kadir Gecesi'ni ciddi ciddi Ramazan'ın son on gecesinde arayan bir kişi tanıyorum. 'Ağabey' dediğim bir dostum. Kendisi mi anlattı müşterek dostlarımızdan mı dinledim şimdi hatırımda değil. Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son on gecesinde aramış. On gece boyunca her gece namaz kılmış, dua etmiş. Allahu Teala istediği şeyi ona vermiş. Sonra Allah'ın verdiği şeyi kendisi zayi etmiş.

Biraz şifreli oldu ama lütfen mazur görülsün. Adını desem şimdi hepiniz bilirsiniz.

"Her geceyi Kadir bil, her geleni Hızır bil" sözüne itibar etmek ihtiyata daha muvafık.
Her geceyi kadir bilirsen, ya da her gecenin kadrini bilirsen Kadir Gecesiyle bir gece buluşabilirsin.
Kolay aslında.
Kötülük yapmayacaksın.
Yapabiliyorsan, takatin varsa iyilik yapacaksın.
Mesela gıybet etmeyeceksin. Kul hakkı yemeyeceksin.
"Kul hakkını sadece bir defa yedim. Yediğim kul hakkıyla iş kurdum, hâlihazırda geçinip gidiyorum."

O zaman sen çalış. Belki Kadir Gecesi'ni bir yerde yakalarsın.

Fakat kul hakkını telafi edecek bir 'mekanizma' sahih veya gayrı sahih, hiçbir kaynakta anlatılmıyor.

Arınmak için herkesin hakkını sahiplerine iade etmen gerekiyor.

Bazı hakları iade etmek de zordur.

Yolunu buldun bir araziye ya da arsaya çöktün.

Belki vakıf arazisi, belki kamu arazisi.

Kimi bulup da hakkını iade edeceksin Kimi bulup da helalleşeceksin

Dünyada neye çökersen ahirette o sana çöker.

Mesela bir devlet başkanı, bir geceyi zulmetmeden geçirdi. Hadi diyelim tesadüf, o gece Kadir Gecesi'ni yakaladı. Ertesi gece zulmetti. Kadir gecesi o devlet başkanını kurtarır mı

Fetva vermek gibi olmasın ama kurtarmaz, zulüm de kul hakkıdır.

İnsanlar yanlış anlıyor olabilir mi Kadir Gecesi'nin faziletini

Bir rekât namaz. Hesap makinasını al eline, bin ay otuz bin gün. Çarp bir rekât namazı otuz binle. O-hoo, sevaba gark olduk!

Böyle midir

İnsanlar böyle umuyor, böyle bekliyor.

O kadar yerleşmiş ki belki Cenab-ı Rabbülalemin insanlar öyle umduğu için verir.

Ya rüşvet verirken ya da rüşvet alırken yakalanırsan Kadir Gecesi'ne

Olmayacak şey değil. Olur olur. Yine 30 binle mi çarpacaksın