Faiz artacaktıysa rezerv neden satıldı

Türkiye'de ekonomistler kendilerini şahin sanıyor. Kimse kendisini bugünkü merkez bankasından daha şahin zannetmemelidir, diye artık tekrar etmeme gerek kalmadı sanırım.

Merkez faizi artırınca gene "merkez bankası rüştünü ispatladı," yorumları yapıldı. Rüşt dedikleri şahinlik aslında. Rüşt başka bambaşka bir kavram. 350 baz puan artışı önden tahmin eden Goldman Sachs rüşt demedi gerçi. Kararlılık ve yetenek ispatı dedi.

Acaba merkez bankası kaç defa daha şahinliğini, kararlılığını veya yeteneğini ispatlarsa ikna olacak sistem Türkiye Ekonomi Modelinde yaşanan ortodoks cinnet hala geçmedi demek.

Faiz kararına ilişkin beklentisini beyan ederken "borsa faiz artışına olumlu tepki verebilir," diyen dahi gördüm. Bugünkü parametrelerle faiz artışına olumlu tepki verecek bir borsa vardıysa kapatılmalıdır. Kapatılıp bir daha da açılmamalıdır. Çünkü rasyonalitesini kaybetmiştir.

Şahinlik artınca rasyonalite kayboluyor, demek.

Bir yanlış başkalarını getiriyor. Merkez bankası yıla yanlış bir kararla başladı. Bırakın Türkiye'yi dünya için en olağandışı zamandan geçerken toplantı sayısını sekize düşürdü. Kararlarının ölçüsüne boş geçtiği ayların etki ettiği algısına neden oldu.

Tabi bilanço pasiflerinin dolarizasyonuna çoktan başlamıştı. Yani işletmelerin borçlanmalarını döviz cinsinden yaptırmaya

Bu arada olumlu bir şey oldu; rezervler arttı. Rezerv arttı dediysem yurtdışından bir fon girişinden bahsetmiyorum. O kısmın rezerve katkısı olsa olsa 5-10 milyar dolar.

Rezerv artışı yerlilerin geçici olarak döviz bozması ve esasen altın cinsi rezervlerin yeniden değerlemesiyle gerçekleşti.

Önce şunu bilmeli; hiçbir ortodoks altın rezervi biriktirmez. Ama ortodoks dönemde de altın rezervi arttı denecekse; madenlerden pay alınmasını düzenleyen mevzuat gereği derim.

Sonra şu bilinmeli; Türkiye'de sadece faiz lobisi yok, kur lobisi de var. Ben bu lobilerden de başka lobilerden de değilim. Ama dolarTL için 41 seviyesi 38'den daha yerinde bir kur seviyesiydi.

Neden kur 41 görülmüşken 38'e düşürüldü, bilmiyorum. Kimse ekonomi yönetimini kur 41'e çıktığı için de suçlamazdı. Kurun çıkmasının gerekçesi ekonomik değildi.

En makul açıklama; döviz cinsi borcu olan şirketlerin sıhhatinin göz önünde bulundurulması olabilir. En sevimsiz açıklamaysa carry-trade yapanların küstürülmemesi olabilir. Başka da açıklama yok. Çünkü enflasyon beklentisi bozulsa bozulsa 35'e kadar bozulur. Bunda da herkes mutabık zaten. 350 baz puanlık artışı destekleyen JP, Goldman, Morgan Stanley gibi kurumlar sene sonu faiz beklentilerini güncelledi zaten. Sanırım 35 enflasyona göre güncelledi.