Devlet aklı neden Bağdat'ta

Geçtiğimiz gün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile beraberlerindeki heyet Irak'a son derece kritik bir ziyaret gerçekleştirdiler.

Ramazan ayından hemen sonra da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a kapsamlı bir ziyaret gerçekleştireceği biliniyor.

Uzunca bir zamandan bu yana bu köşeyi takip edenler bilirler Irak'a yönelik bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek çok kapsamlı bir harekata dair sizlerle bazı hususları paylaşıyorum.

6 Mart 2024 tarihli 'Kabuslar Yaşatacağız' başlıklı yazımda kaleme almıştım, bu vesile ile bir kez daha belirtmek istiyorum, Türkiye'nin Irak'taki terör üslerine yönelik gerçekleştireceği harekat, Irak'ın Türkiye sınırları boyunca uzanan 30 kilometrelik hattı ile sınırlı kalmayacak.

Türkiye'nin harekatı farklı harekat yöntemleriyle olsa da Süleymaniye'de Bafıl Talabani'den tutun da son zamanlarda PKK'nın yerleştiği Sincar - Musul- Kerkük - Süleymaniye hattındaki şehir ve kasabaları da kapsayacak.

Neden şimdi

Bu sorunun cevabını üç başlık altında değerlendirebiliriz.

Bunlardan en başta geleni ve birincisi şüphesiz PKK'nın Irak'taki varlığının Türkiye'ye karşı oluşturduğu tehdit. Bu tehdit orada var olduğu sürece birileri her seçimde Türkiye'de masa kurduracak ve bu yumuşak karın üzerinden ülkedeki siyasete de tesir etmeye devam edecektir.

Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada 'Taraflar ayrıca, PKK'nın Türkiye ve Irak için güvenlik tehdidi teşkil ettiğinin altını çizmişler ve söz konusu örgütün Irak topraklarında mevcudiyet göstermesinin Irak Anayasası'nı ihlal ettiği anlamına geldiğini kayda geçirmişlerdir' cümleleri bu açıdan son derece kıymetlidir.

Irak ve Suriye merkezli terör tehdidinin bertaraf edilmesi Türkiye'de siyaset mekanizması ve onun aktörlerini de rahatlatacaktır.

Böylece silaha ve şiddete dayanarak siyaset yapmanın mümkün olmaması nedeniyle söz konusu aktörler gerçeklere dayanan demokratik bir siyaset üretme zorunluluğunda kalacaktır.

İkinci unsur ise Türkiye ve Irak arasında var olan güçlü ticari bağların kalkınma yolu projesi başta olmak üzere tarım, enerji, su, sağlık ve ulaştırma alanlarında çok daha büyük bir potansiyel ile güçlenmesi.