Daha büyük denklemler ve Türkiye

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan geçtiğimiz gün bir televizyon kanalına Irak ve Suriye'deki muhtemel harekatlar ve bu konuda yürütülen diplomasi trafiğine dair çok önemli bilgiler verdi.

Konuşmasının içinde geçen bazı konuların altını çizmek istedim.

Fidan, mezkûr konuşmasında 'ABD'nin terör örgütü YPG'ye desteği bizim için bir numaraları tehdit' diyerek Türkiye'nin rahatsızlığını bir kez daha dile getirdi. Hemen arkasından da ekledi: 'PKK ile mücadele ederken daha büyük denklemlerin içerisine girmek istemiyoruz. Çekiniyoruz değil, girmek istemiyoruz.'

Bu cümlelerden de çok iyi anlaşılıyor ki Türkiye PKKYPG'yi destekleme konusunda hala bir geri adım atmamış olan ABD'ye açıkça büyük denklemlerin içine girmekten asla çekinmediğini ortaya koyuyor.

DAHA BÜYÜK DENKLEM NEDİR

Türkiye, ABD'ye rağmen önümüzdeki süreçlerde diplomasi ve ikna ile bir sonuç alınamadığı takdirde Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağını muhataplarına alenen söylüyor.

Bu kapsamda da Irak ile Suriye arasındaki PKK-YPG hareketliliğini kesecek hamleler ortaya koyacağını da ilk kez bu denli yüksek bir sesle dile getiriyor. Fidan açıkça bu yaz Suriye ile Irak arasındaki terör örgütünün geçişkenliğini sonlandıracaklarını açıkladı. İşte asıl büyük denklem tam burası.

Neden

Terör örgütü PKK Irak ile Suriye arasında sağladığı geçişkenlik sayesinde Türkiye'nin baskıları sonucu müşküle düştüğü lojistik desteğini, insan kaynağı ve para transferini bu geçişkenlik sayesinde sağlayabiliyor.

TÜRKİYE NE YAPACAK

Türkiye bu yaz Türkiye-Suriye-Irak sınırlarının tam kesişim noktasından başlayarak Musul-Telafer - Sincar - El Hol ve Musul - El Arubiye - Haseke arasındaki güzergahları ayrıca Musul- Zaho - Fiş Habur üçgeninde olan ana ve tali güzergahları kontrol etmek isteyecektir.

Bu ne ABD'nin ne de İran'ın asla istemeyeceği bir nokta olduğundan önümüzdeki aylarda Türkiye'nin bu harekatına da en büyük tepki bu iki ülkeden gelecektir. Tam burada Fidan'ın PKK ile mücadele ederken daha büyük denklemlerin içerisine girmekten çekinmeyeceğiz cümlelerini iyi hatırlamak gerekir.

Türkiye, terör örgütünün iki ülke arasındaki bu geçişkenliğine son vermek için gözünü karartmış durumda. Oysa Obama döneminden bu yana Brett McGurk aklının ısrarla ortaya çıkarmak istediği tablo Suriye'deki yapı ile Irak'taki yapı arasında doku uyuşmazlığına sebep olan unsurları ortadan kaldırmak üzerine inşa edilmişti.