Unutturmayın, bugün 28 Şubat 2024

28 Şubat 1997'de millet iradesine karşı gerçekleştirilen post modern müdahalenin üzerinden tam 27 sene geçti.

27 yıl önce merhum Necmettin Erbakan ve partisi Refah Partisi'nin iktidara gelmesi Türk siyasetinde köşe taşlarını tutmuş vesayet unsurlarını ve besleme sermayedar unsurları son derece rahatsız etmişti. Merkezin tepkisinin dile getirilmesinde medya, yargı, üniversiteler yoğun olarak sahnedeki rollerini icra etmişlerse de özellikle askerin tepkisinin araçsallaştırılması ve sahneye sürülmesi zaten Türk demokrasisi için bilindik bir yöntemdi.

Bu süreçte güvenlik bürokrasisi ile hükümet arasında artan gerginlik, hükümete yönelik kampanyalar, mütedeyyin kesimin teşhir edilmesi, sanal tehdit algısının inşası, ötekileştirme ve siyasete yönelik dozajı gittikçe artan uyarılar yaklaşık iki yıla yakın bir zamana yayılmıştı.

En nihayetinde 28 Şubat 1997'de yaklaşık sekiz saat süren MGK toplantısı icra edilmiş ve hükümete atması gereken adımları dikte eden bir muhtıra ve bildiri yayımlanmıştır.

Dilerseniz o döneme doğru alicenap Türk medyasından bazı manşetlere bir göz atalım.

İşte manşetler

Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Org. Karadayı'nın yakasına yapışarak: 'Komutanım, Türkiye elden gidiyor. Siz ne diyorsunuz' Vatan Gazetesi manşeti.

Sincan'da tank sesleri. 5 Şubat 1997, Hürriyet Gazetesi manşeti.

Sincan'da olsaydım kendimi tutamazdım. Orgeneral Teoman Koman 5 Şubat 1997, Sabah Gazetesi manşeti.

Bakan değil militan. (Dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan'ın gözaltına alınan Sincan Belediye Başkanı'nı ziyaret etmesi üzerine) 7 Şubat 1997, Hürriyet Gazetesi manşeti.

İrtica PKK'dan daha tehlikelidir. Oramiral Güven Erkaya, 25 Şubat 1997 Milliyet Gazetesi manşeti.

Sincan'da tanklı protesto ve TSK'dan dört uyarı. Hükümet meşru zeminin dışına çıkıyor. 5 Şubat 1997 Cumhuriyet Gazetesi manşeti.

MGK RefahYol hükümetine bir ay süre tanıdı.

Bülent Ecevit'ten Erbakan'a: Ya laikliğe uy ya çekil.

Erbakan: MGK yasa dayatamaz, 4 Mart 1997 Hürriyet Gazetesi manşeti.

Üst kademe askerler Refah Partisi'ni eleştiren Tuğgeneral Osman Özbek'e destek vererek 'Eğer hükümet gitmezse daha ağır açıklamalar gelecek' 21 Nisan 1997, Sedat Ergin'in haberi ve Hürriyet Gazetesi manşeti