Tüm mesafeler ilk adım ile aşılır

Ve nihayet Türkiye uzaya ilk insanlı deneyimini Alper Gezeravcı ile birlikte başlattı. Muhtemelen sizler bu yazıyı okumaya başladığınızda içinde dört astronotun bulunduğu kapsül, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaşmış olacaktır.

Neden uzay

Uzay denilince her ne kadar hala hafızalarımızda fantezi dolu şeyler canlansa da bugünün en çekişmeli alanlarının başında uzay geliyor. Hayatımıza dair hemen hemen her şeyin artık uzay ve uzay ile bağlantılı olduğunu bizzat yaşayarak görüyoruz.

Alçak irtifa internet uydularının günümüz savaşlarında ve devam eden trajedilerde nasıl yön değiştiren etkenler olduğunu artık bilmeyen kalmadı. Hatta Elon Musk, Kırım'a yönelik gerçekleşecek bir Ukrayna saldırısı için alçak irtifa internet uydularını devreye almayarak nasıl bir dünya savaşını engellediğini bizzat kendisi duyurmuştu.

Gazze'de devam eden soykırımda İsrail'i rahatsız eden en önemli iki unsur X platformu ve SpaceX firmasına ait olan alçak irtifa uyduları.

Uzayı önemli kılan sadece internet değil elbette. İletişimden uzayda hayat ve madenciliğe kadar çok geniş bir spektrumda milletler rekabete çoktan başlamış durumda.

Türkiye'de de Uzay Ajansı'nın kurulması ve uzay ile ilgili çalışmalara başlanması bu açıdan son derece kıymetli. Biliyorum itibarsızlaştırma baronları hemen devreye girmekte gecikmediler lakin bu onların vazifesi o yüzden bu sayfada buna yer vermeyeceğim.

Uzay konusunda fikirlerine çok değer verdiğim bir hocam ile yaptığım görüşmede son derece kritik bilgiler sundu.

Buyurun benim kalemimden okuyalım:

İnsanoğlunu uzaya götürebilen üç ülke var; Rusya, Amerika ve Çin. Avrupa bile eğitim verebiliyor ancak götürme işi Ruslara ve Amerikalılara kalıyor.

Astronot eğitimleri son derece meşakkatli

Eskiden astronot eğitimleri uzun sürüyor ve birkaç yılı buluyordu. 10 m derinliğinde büyük bir havuz içinde 6 ay eğitim alıyorlardı. Dünya üzerinde sıfır yer çekimi elde edilemediği için bu işi hep havuzda yapıyorlar.

Türkiye'de vakit geçirmeden bu eğitimler için kolları sıvadı. Verilen ilan neticesinde 40 bine yakın başvuru yapıldı. Maalesef çoğu aday yabancı lisan bilmediği için elendi. Yapılan psikolojik testleri, fiziksel testleri bir savaş pilotu OLARAK Alper Gezeravcı geçti.

Gezeravcı ile birlikte testleri başarı ile tamamlayan bir diğer aday yedek olarak hazırlandı.

Ondan sonraki süreçler Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna gidecek adımlar oldu.