Tango iki kişi ile yapılır

ABD'de bu satırların kaleme alındığı saatlerde çok yoğun bir diplomasi trafiği yaşanıyordu.

Geçtiğimiz gün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Senatosunda başta Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Benjamin Cardin ve Komite üyesi diğer senatörler ile görüştü. Bu esnada MİT Başkanı İbrahim Kalın da ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) Başkanı Williams Burns ile görüştü.

Bu hareketlilik niye

Fidan göreve geldiği günden bu yana durmaksızın ziyaretlerde bulunuyor, temaslar kuruyor ve sorunlu alanlara neşter atarak muhtemel çözümleri zorluyor.

İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin attığı adımlara karşılık ABD'nin atacağı adımları ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile modelleyen ve bu model çerçevesinde İsveç'in üyeliği ve Türkiye'ye F16 paketinin satılması konusunun Biden yönetimince onaylanması sağlayan da bu yoğun diplomasi oldu.

Önceden bu diplomasi yapılmıyor muydu

Bu satırları okuyanlar bir önceki dönem hariciye mensuplarına ve özellikle de Mevlüt Çavuşoğlu'na haksızlık ettiğimi düşünebilir ama durum öyle değil.

Sanırım uluslararası ilişkiler kapsamında sıkça kullanılan 'tango ancak ve ancak iki kişi ile yapılır' kavramı bu durumu en iyi özetleyen cümledir. Biden yönetimi 14 Mayıs'ta oluşumuna büyük katkı sunduğu masa ile Erdoğan yönetimini göndereceğinden son derece emindi.

Bu konuda nice anket şirketi, medya patronu ve sözde aydınlar itibarlarının üzerine sifon çekmekten dahi imtina etmediler.

Ama olmadı.

Türk halkı, Biden yönetiminin arzularının hilafında bir irade ortaya koydu.

ABD yönetimlerinin yanılgılarının ana sebebi, tüm Ortadoğu ülkelerini yeknesak kabul edip, bir ülke için geçerli olan şablonun tüm Ortadoğu için geçerli olduğunu sanmaları.

Bu kafa ile devam ederlerse daha baltayı çok taşa vurmaya devam edecekler.

İşte bu ABD, 28 Mayıs tarihinden sonra tabir yerindeyse tangoya tekrar devam etme kararı aldı fakat bu sefer farklı bir seviyeden ve farklı bir ilişki modeli ile. ABD gibi devletler bükemedikleri bilek sonrası oyun masasını hemen dağıtmazlar