Demek ki yokmuş

Geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland'dan 'patron çıldırdı' tadında açıklamalar gelince, mahcup F35 lobicisi yazar çizer tayfasının eline kalemi alması gecikmedi ve yine başladılar tezvirata.

Önce Nuland ne dedi kısa bir ona bakalım.

Nuland, 'CAATSA yaptırımları, hükümetinizin Rusya Federasyonu'ndan S-400 hava savunma sistemleri satın alma kararıyla ilgiliydi.

Patriot satışını müzakere etme sürecindeydik ve bu müzakereler devam ederken Türkiye başka bir yöne gitti. Açıkçası bu S-400 meselesini halledebilirsek, ki bunu yapmak istiyoruz. ABD, Türkiye'yi F-35 ailesine geri almaktan memnuniyet duyacaktır" dedi.

Evet, Türkiye'ye yıllarca Patriot satmama konusunda ayak direyen ABD, Türkiye hava savunma sistemi tedariki ile ilgili ihale süreçlerini başlatınca Türkiye'ye Patriot satmak istedi, hatta açılan ihaleye teklif dahi sundu lakin sonradan anlaşıldı ki ABD ihaleden kendisinin çıkmadığı hiçbir sonucu zaten kabul etmeyecekmiş.

Konunun bu kısmını görmezden gelip 'ABD, Türkiye'ye Patriot satmak istedi' diyerek ekranda gerdan kıranların, gazetedeki köşesinde lobicilik yapanların gizledikleri nokta işte tam burası.

Evet, ABD Patriot sistemlerini Türkiye'ye satmak istedi lakin Türkiye farklı kaynaklardan tedarik süreci başlatma kararı aldıktan sonra yani pabucun pahalıya mal olacağını anladıktan sonra.

TÜRKİYE'NİN (T-LORAMIDS) PROGRAMI

Türkiye, ABD'den talep ettiği hava savunma sistemlerini uzun yıllar boyunca tedarik edemeyince, ihtiyacını her geçen gün daha fazla hissettiği bu sistemleri tedarik etme süreçlerini başlattı ve 2010 yılında 'Teklife Çağrı Dosyası' yayımladı.

Bu kapsamda ihaleye ABD, Rusya, Çin ile Fransa ve İtalya ortaklığındaki Eurosam Konsorsiyumu tekliflerini sundular.

26 Eylül 2013 tarihli toplantısında Savunma Sanayii İcra Komitesi, Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (T-LORAMIDS) ihalesinde Çin'in CPMIEC firmasının teknik puantajlamadaki sırlamasını açıkladı fakat ihale sonuçlandırılmadı.

15-16 Kasım 2015 tarihinde Antalya'da icra edilen G-20 zirvesinin hemen öncesinde Türkiye'nin söz konusu ihaleyi iptal ettiği haberleri basına düştü ve öyle de oldu. İhalenin iptal edilme nedenini birçok uzman ABD'nin farklı kaynaklardan hava savunma sistemi tedarik edilmesine yönelik uyguladığı baskı ile izah ettiler.

VE 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

15 Temmuz gecesi yaşananlar, ahmaklar ve ruhunu üç kuruşa satmışlar dışında tüm vatanseverleri bir noktada birleştirdi.