Az vaktiniz varsa artık buraya kafa yoralım

Son birkaç yazımı rasyonel veriler üzerinden dünyada yaşanan ticaret savaşlarına tahsis ettim. Bundan muradım dünyada gümrük duvarlarının yükseltilmesi üzerinden devam ettirilen ticaret savaşlarının arkasında yatan hakikati ortaya koymaktı.

Bu minvalde devam edelim istiyorum.

TRUMP'TAN UMUDA YOLCULUK

ABD Başkanı Donald Trump, mayıs ayının ilk haftalarında Suudi Arabistan, Katar ve BAE'yi ziyaret edeceğini duyurdu. ABD merkezli haber kaynakları bu ziyaretlere Türkiye'nin de eklenebileceğini duyurdu ama henüz resmi bir açıklama yok.

Trump'ın bu ziyaretinin ana hedefi Körfez'den birkaç trilyon dolar ayak bastı parası ile ülkesine geri dönebilmek.

Ortalama bir ABD vatandaşına bir kağıt bir de kalem verseniz 2 trilyonu size rakam olarak dahi yazamaz.

Ama bu para Trump'a ve ülkesine yine de yetmiyor.

17 Nisan'da da İtalya Başbakanı Meloni, ABD Başkanı Trump'ı ziyaret edecek.

Meloni'nin hem Trump hem de yakın ekip arkadaşı Elon Musk ile olan iyi kişisel ilişkileri AB açısından oldukça kritik.

Kendisini çağdaş Roma İmparatoru olarak tanımlayan Trump için Roma'dan gelecek bu ziyaretçi oldukça önemli. Keza AB liderleri de bu ziyareti nefeslerini tutarak izleyecekler çünkü Meloni Trump'a eli boş gitmeyecek.

MELONİ'NİN ÇANTASINDA NE VAR

Meloni, Trump'a gümrük vergilerini eski duruma döndürmesi karşılığında Avrupa olarak ABD'den hem gaz hem de gelişmiş savunma sistemleri almayı önerecek. Trump bu teklifi kabul eder mi bilinmez lakin kabul ettiği takdirde dahi ABD Başkanı'nın bu gerilimden karlı çıkacağını kabul edebiliriz.

Nihayetinde artırılan yüksek gümrük vergileri karşılığında oldukça büyük bütçeli savunma sanayi ve enerji satışları gerçekleşecek.

Bu kapsamda gelelim Türkiye'nin ABD ile 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi ne kadar gerçekçi sorusuna.

Halihazırda iki ülke arasındaki ticaret hacmi son üç seneden bu yana kesintisiz 30 milyar dolar ortalamasının üzerinde seyretmektedir. Bu noktadan bakıldığında 100 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefi oldukça iddialı bir rakam olsa da ulaşılamaz bir hedef değil.