Türk tipi korku...

İnsanlar arasında en yaygın korku, karanlık korkusuymuş. Ortak korkumuzun nedeni bilinmezlikmiş!


Etrafta ne olup bittiğini göremeyince geriliyor, gerilince de o muydu, bu muydu, şuradan tıkırtı geldi, buradan bir nefes deyip tırsmaya başlıyoruz.


İlk insanlardaki karanlık korkusunun altında gerçekler yatıyormuş, yırtıcı ve avcı hayvanlar gibi. Günümüz korkularının altında ise başka şeyler var.


National Geographic, Avrupalılar'ın korkularını ortaya çıkarmak için 16 ülkede anket yaptırmış. Türk halkının korkuları şöyle çıkmış: Doğal afet, sağlık sorunları, ekonomik kriz, terör saldırısı, savaş, siyasi istikrarsızlık, işsizlik!


16 ülke arasında 'yeni nesillerin geleceğinden en fazla endişe duyan' ülkeler sıralamasında ise Türkiye en başta.


Türk insanı, bir köşede bekleyip aniden karşısına çıkıp pöh denmesinden, cinden periden değil ilk insanlar gibi gerçek olaylardan, somut şeylerden korkuyor yani!


İnsanlarda 10 temel korku varmış aslında...


Agorafobi: Tuzağa düşmüşlük hissi.


Trypophobia: Delik korkusu.


Zenofobi: Yabancılardan korkma.


Araknofobi: Örümcek korkusu.


Koulrofobi: Palyaçolardan korkma.


Akrofobi: Yükseklik korkusu.


Emetofobi: Kusma korkusu. Sınava girecek öğrenciler arasında yaygınmış.


Klostrofobi: Kapalı ortamda kalma korkusu. Misal tweet attın haydi Silivri zindanına!


Hidrofobi: Sudan korkma.


Niktofobi: Karanlıktan korkma.


İnsan korkuları üzerine yurt içi ve dışında araştırmalara imza atan Prof. Dr. Vedat Şar'la yapılan bir söyleşi '99 Sayfada Fobiler' adlı kitapta toplandı.


Türklerde en yaygın korku, performans korkusuymuş! Şöyle diyor Hoca:


"Türk insanı yapı olarak bazen gereğinden fazla atılımcı bazen de gereğinden fazla tutuk olabiliyor. Futbol takımlarımız gibi! Her ülkenin ulusal karakteri biraz da spor sahalarına yansır. Tipik olarak Türkiye'de büyük başarılar kazanılır, hiç yapılmayacak şeyler yapılır. Arkasından olmayacak bir takıma yenilinir. İşte burada performans fobisi oluşuyor. Seyirci ne diyecek, rezil olacağız düşünceleri zihni kemiriyor. Bizim toplumda 'rezil olmak' çok önemli."



Korkular yüzyıllardır insanların başına bela. Ciltler dolusu kitap yazılmış, sayısız araştırma yapılmış. Korku filmleri, anlayamasam da en çok izlenen tür. Korkanı görünce ona gülsek bile çoğumuz kendi gölgesinden bile korkar.


İşin profesörleri, klinik araştırmacıları kadar anlamasam da bu işlerden benim de bir gözlemim var!


Son yıllarda ortaya çıkan, üzerinde henüz araştırma yapılmamış, Türk tipi korku yayılıyor hızla.