"Önemli olan, kötüyü iyi yapmaktır"

Şeyh İsa Hazretleri hicri dokuz yüz on dokuz yılında Akhisar'da oğlu Şeyh İlyas Çelebi hazretlerini vekil bırakarak, bir manevi işaretle Aydın vilayetine gider.

O dönemlerde Aydın, Nazilli, Köşk, Çine, Kestel, Menteş, Kızıltepe civarlarında Müslümanları doğru yoldan ayırmaya çalışan bir kimseyi haber alır. Arslanlı dedikleri kasabaya gider. O kimsenin evinde misafir olur. Beldede üç beş ay kadar kalır. Halkı irşat eder. Çok talebeleri olur. Kısa zamanda namı Aydın bölgesine yayılır. Ahali tarafından çok sevilir. Daha sonra Çine ilçesine davet ederler. Bir müddet Çine'de kalır. Halkı Ehl-i sünnet ve'l-cemaat itikadına davet eder. Burada hayli çok talebeleri olur. Çine ovasında evlenir. Aydın'ın Köşk ilçesine gelip yerleşir. On yıl kadar burada dini hizmetlerine devam eder. Bazen Menteş iline (Muğla) gider (Kızıltepe) cumasında nasihat eder. Burada iki yüzün üzerinde talebesi olur. Çevre halkın çoğunluğu itikadını düzeltip Ehl-i sünnet ve'l-cemaat olurlar...

Oradan Nazilli'ye gelerek bir müddet kalır. Burada da dinimizi anlatır. Nazilli'deki sevenlerine mütevazı olmalarını, riyakârlıktan uzak durmalarını ister. Köşk ilçesine yerleşince, orada oturan bir adam gelip belde halkına bühtan eyleyip "burası şahsınıza layık bir yer değildir" der. Hazret buraya ezbere gelmediğini bilinçli geldiğini ifade eder ve o adama der ki: "İyi ve kötü hepsi de Allah'ın kullarıdır. İyileri doğru yola getirmek kolay, marifet odur ki kötüleri Allah'ın hidayetiyle doğru yola getirmektir. Zira bin iyiyi irşat etmektense bir kötüyü iyi etmek daha faziletlidir..."

Şeyh İsa Hazretleri vefatına yakın zamana kadar Köşk'te oturur, Köşk beldesinde çok sever, daha sonra (1530) yılında Akhisar'a avdet edip orada vefat eder.

Orhan Yavuz EjderAkhisar-Manisa

ŞİİR

Filistin yardım bekliyor

Üç dinin kutsalı Mescid-i Aksa

Huzurlu güvenli ortam bekliyor.

Çilesiz yaşama imkân yok asla

Filistin kardeşten yardım bekliyor.

Yağıyor başlara küffarın zulmü

Kadının çocuğun nedir ki cürmü

Rabbimin zalime azaptır hükmü

Filistin kardeşten yardım bekliyor.

Birliğin zamanı haydi Müslüman

Zalimler durmadı kalmadı zaman,

Düşmanlar zulmüne zulüm ekliyor

Filistin kardeşten yardım bekliyor.

Kitabın diyor ki 'can almak günah'

Hangi din seninki her şeyin mubah.

Binlerce masumlar ölüyor eyvah,

Filistin kardeşten yardım bekliyor.