DOSTLUK
Şiirlerde, şarkılarda, öykülerde, deyimlerde, deyişlerde, atasözlerinde sıklıkla geçen "Dost" sözcüğünün anlattığı ilişki "Dostluk" la belirtilir. Farsça kökenli "Dost" sözcüğü, bireyler arasındaki içtenlikti, sıcak, güvene dayalı yakınlığı nitelemesi olduğu gibi uluslararası, devletlerarası barışçıl sıkı ilişkiyi de anlatır. Vurgulamak istediğimiz, akrabalık, arkadaşlık, komşuluk, hemşerilik yakınlıklarına eşit olan, kimi zaman onları da geçen bir kardeşlik, dayanışma, gönüldeşlıik, dostlukla değerlendirilir. Hayvan dostluğuna kadar uzanan sevecenliği de içeren bağlılık, yakınlık ve güvenlik bağıdır dostluk.
Son yıllarda özellikle siyasal ve ekonomik nedenlerle kişiler arasında uzaklaşma, çatışma, dargınlık ve kırgınlıkla, kimi karşıtlık ve ayrışmalarla gölgelenen bu ilişki, uluslararası ortamda da savaşlarla yara almıştır, almaktadır. Dostluk, sıcak, karşılıksız, içtenlikti bir sevgi, güven ve dayanışma ilişki olarak insana güç veren, birlikteliklerin değeriyle kıvanç duyuran bir olgunluk, uygarlık bağıdır. Kişinin gerçek zenginliği, akçalı varlıklarıyla değil, dostlarıyla ölçülür.
Bir anlatımımızda "Gerçek dost, düşene dost olandır. -İnsanın en yakın dostu, en yakın düşmanı da kendisidir. -Dost, dosta güç verir, güçlük vermez. -Dostluk, karşılık beklememenin en güzel karşılığıdır." dediğimizde katılanlann desteğiyle mutluluk duymuştuk. Gerçekten "Ne altın gemi, ne gümüş gemi, dost gemisi!" sözü, değerbilirliğin dostlukla pekiştirilen anlamının en güzel anlatımıdır. Sorunların çözümünde, yalnızlıklarda, acılarda, güçlüklerde dost ilgisi ve desteği en yararlı ilâç ve araç gibidir.
Günümüzde
En sağlıklı ve en gerçek güvence olan dostlarımız, yaşam dayanaklarımızdır. Duygu ve düşünce birlikteliğinin beğeni toplayan yansımasıdır. Tutum ve davranışlarda, ülkülerde, uğraşlarda, amaçlarda paylaşımla dokunan birlikteliğin kazandırdığı güç, kattığı değer unutulamaz.