YÖK'ün kendine tuttuğu aynada ne görünüyor

Ankette; öğrencilere eğitimin niteliği, akademik personel, idari personel, araştırma ve projeler, dijitalleşme ve yapay zekâ, uluslararasılaşma, sağlık, yaşam memnuniyeti, sosyal ve kültürel faaliyetler, erişim, katılım ve kapsayıcılık, kütüphane ve e-kaynaklar, kampüs imkanları, kariyer hedefleri, gelecek beklentileri ve alışkanlıklar olmak üzere 15 tematik alanda 360 soru yöneltildi.

Anket sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 72'si üniversitelerinden memnun, yüzde 64'ü üniversitelerini tanıdıklarına tavsiye ediyor.

Öğrenciler gelecek hedeflerine ulaşmak için yüzde 72 ile en çok yabancı dil becerilerini geliştirmek istiyor. Bunu yüzde 47 ile iletişim becerileri ve yüzde 39 ile teknik beceriler takip ediyor.

Öğrencilerin yüzde 40'ı gelecekte yüksek lisans ve doktora yapmayı hedefliyor. Yüzde 34'ü kamuda, yüzde 31'i özel sektörde çalışmak istiyor, yüzde 23'ü ise girişimcilik yapmayı veya kendi işini kurmayı düşünüyor.

Anket sonuçlarına göre öğrenciler interneti yüzde 71 ile en çok sosyal medya amacıyla kullanıyor. Bunu yüzde 42 ile eğitim, yüzde 39 ile araştırma, yüzde 34 ile alışveriş, yüzde 31 ile video izleme, yüzde 18'i müzik dinleme, yüzde 13'ü ile oyun takip ediyor.

Anket sonuçlarına öğrencilerin yüzde 83'ü ödevlerini yaparken yapay zekâ araçlarını kullanıyor. Yüzde 81'i yapay zekânın eğitim öğretim hayatını kolaylaştırdığını düşünüyor. Yüzde 75'i ise eğitim ve öğretimde yapay zekâ araçlarının kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini belirtiyor. Öğrencilerin yüzde 74'ü yapay zekânın eğitim sürecinde verimliliklerini artıracağını ifade ederken yüzde 73'ü ise üniversitelerde yapay zekâ teknolojilerinin daha fazla kullanılmasının teşvik edilmesini istiyor.