İsrail neden korkar

Halkların ekonomik ve kültürel olarak zenginleşmesi işlerine gelmez.

Ve böyle bir süreçten öldürücü biçimde korkar.

Neden

Çünkü seçimle iş başına gelen siyasetçileri yönetmek zordur.

Eğitimi yüksek ve gelir durumu iyi insanları yalanlarıyla kandırması, rüşvetle satın alması zorlaşır.

Sömürmek istedikleri ya da sömürmeyi hedefledikleri ülkeleri diktatörlerin ve askeri rejimlerin yönetmesini tercih ederler.

Çünkü tek kişiyle muhatap olmak ve onu tehdit ya da rüşvetle ikna etmek daha kolaydır.

Ortadoğu ülkelerinin insanlarının cahil ve yoksul olması Batılıların işine geldiği için bir elleri her zaman bu ülkelerin içindedir.


İsrail'de yayınlanan, çok satan Yediot Ahronot ve Haaretz gazetelerinin deneyimli yazarları Shiffer ve Benziman'ın makalelerinden alıntıların yer aldığı "Açık Sırlar" adlı kitapta İsrail'in dış politikası şöyle anlatılıyor;

"Bir Arap rejimi, grubu ya da lideri ne kadar antidemokratik, halktan kopuk ve yozlaşmış olursa, İsrail'in onunla ittifak kurması ya da ona destek olması ihtimali o kadar yüksektir.

İsrail söz konusu politikayı uygularken geleneksel politikası Ortadoğu'da demokrasiye karşı çıkmak olan ABD'nin yoğun desteğini alır."

İki ülke yani ABD ve İsrail, demokratik bir Arap ülkesinin, otoriter bir Arap rejiminden çok daha güçlü olacağını çok iyi bilmektedir.

Bu tespitin İsrail içindeki Filistinliler hakkında da geçerli olduğunu söylüyor kitabın yazarı ve "İsrail neden demokratik bir Filistin varlığının oluşmasını engelliyor" sorusunun cevabını şöyle veriyor; "Çünkü İsrail onları zayıf tutmaya çalışırken demokratik girişimler Filistinlileri güçlendirir."

Ekonomik ve askeri yöntemlerle Filistinleri şiddete zorlayarak işgali meşrulaştırırken Batının da desteğini almak, İsrail'in yıllardır uyguladığı bir politikadır.



Kitabın yazarı "İsrail neden korkar" sorusunun cevabını da şöyle veriyor; "İsrail'in en çok korktuğu, geniş sosyal tabanlı bir Arap demokrasisidir.Buna ilaveten, demokratik bir Arap devletinin, herhangi bir otoriter rejimden çok daha etkili bir ordu oluşturabileceğidir.Arap ordularının gerek sayısal olarak gerekse eğitim olarak zayıflığının tek nedeni, bu orduya sahip diktatörlerin kendi halkından korkmasıdır.Bunun için de Irak'ta olduğu gibi ya onları silahlandırmaz ya da iki farklı ordu oluşturur. Bunlardan biri devasa ama kötü eğitimli ulusal ordu, diğeri iyi maaş alan, yeterli donanıma sahip kendisini koruyan muhafız birlikleri (Suudi Arabistan'da olduğu gibi).

Saddam'ın Irak ordusunun, ABD işgalinde nasıl etkisiz kaldığını ve ABD askerlerinin bir günde Bağdat'a girdiklerini hatırlıyoruz.


Warning: mysqli_close() expects exactly 1 parameter, 0 given in /home/koseyazarioku.com/public_html/themes/templates/footer_yazi.php on line 19