İnancını yaşayan münevver MEHMED ŞEVKET EYGİ
İnancını yaşayan münevver MEHMED ŞEVKET EYGİ
Yaşar Değirmenci
Hayatı-Davası-Fikirleri-Eserleri yazımın başlığı, yazımın konusu.
13 Temmuz 2019 Cumartesi günü Fatih Camiinde cenaze namazını kıldığımız Mehmed Şevket Eygi ağabey, Sultanahmet'te düzenlenen bir programla anıldı. Merhum Şevket ağabeyimizle 45 yıllık dostluğu bulunan Mehmet Nuri Yardım'ın düzenlediği ve Recep İncecik'in de ev sahipliği yaptığı birçok önemli ismin katıldığı bu güzel faaliyette emeği geçenleri tebrik ediyorum.
Bu müstesna programın unutulmayacak bir başka güzelliği; "İnancını yaşayan münevver MEHMED ŞEVKET EYGİ Hayatı-Davası-Fikirleri-Eserleri" kitabının da hediye edilmesi. Akıl Fikir Yayınları'ndan çıkan www.akilfikiryayinlari.com dan temin edebilirsiniz.
Değerli yazarımız, münevverimiz, çeşitli kitaplarını, fikir yazılarını okuduğum yakinen de görüşüp dertleştiğimiz gönül dünyamızın insanı Dâvâ Adamı Mehmet Nuri Yardım hazırlamış. Kitabın sonuna da Mehmed Şevket Eygi Ağabeyin çeşitli mekân ve şahıslarla, antikalarla, tezhib, hat, yazma eserler, çeşitli dillerle yazılmış kitaplarla kaplı kütüphaneyi andıran müze gibi olan evlerinde kedisi kucağında birçok fotoğraflar kitabı daha da anlamlı hâle getirmiş. Tabii kitabı tanıtmaktan ziyade alıp okunması gerekiyor. Şevket ağabeyi tanıyanlar, bilenler kitabı okuyunca yaşadıkları, gördükleri, görüştükleri tazelenir, canlanır. Unutulan, pek rağbet görmeyen "kitap hediyesi"ni de canlandırmak lâzım. Unutulan hediyeleşme sünnetini ihya şehit sevabı müjdesi verilen hadis-i şerif'le de amel edilmiş olur. Hediyeleşmek, Peygamber Efendimizin sünneti ve tavsiyesidir."Hediyeleşin; çünkü hediye sevgiyi artırır, kalpteki kötü hisleri giderir" hayatımızda yerini alması gereken önemli bir hadis-i Şeriftir. İnternet, sosyal medya ve akıllı telefonların yaptığı 'dijital işgal'e uğramış insanımıza da nefes aldırmış oluruz.
Mehmed Şevket Eygi ve Kadir Mısıroğlu ağabeylerle ilk görüşmemiz, tanışmamız, takibimiz ortaokula giderken başlamıştı. Mahallemizin sayılı büyükleri; Kadir Mısıroğlu ağabeyin tarihi kitaplarını bana hediye etmişler ve konuşmalarına götürmüşlerdi. Şevket ağabeyin ise Bugün Gazetesi'ni alırlar bana da okuttururlar ve sabah namazları programlarına beni götürürlerdi. O zaman gıyabi tanıyordum. Bedir Yayınevinde çıkan kitaplarını, diğer küçük ebatta bastırdığı broşür gibi olan yayınlarını okuyor ve arkadaşlarıma okutuyordum.
Görüşmemiz tanışmamız ise öğretmenlik ve idarecilik dönemimle başladı. 1981'de.
Evine gider ortaokuldaki öğrencilerimden zeki olanları zaman zaman götürür tanıştırır, onların dünyasına kendi münevverimizi tanımalarını evini göstererek de farklı bir dünya ile tanıştırmalarına vesile olurdum. Hukuk ve siyasala giden üniversite öğrencileriyle de belediye tesislerinde yemek yer 'üniversiteye gitseler bile Osmanlıca bilmedikleri müddetçe cahillikten kurtulamayacaklarını öğrenmiş olurlardı. Tabii her görüşmemizde bizlere verdiği en önemli hususlar:
Zamana riayet-Âdab-ı Muaşeret-İnsan ilişkilerinde dikkat edilecek hususlar-Müslüman kimlik, kişilik, şahsiyetin nasıl olması gerektiğini göstermek-Müslüman kesimi aşağılık kompleksinden kurtarmak ve öz güven sahibi yapma gayret ve hizmetleri unutulamaz.
Şehirli kültürümüzü de sadece yazılarıyla değil, yaşayışıyla, örnek olmasıyla da gösteriyordu. Kitapta meşhurlardan yaşanmış örnekler bulacaksınız. Evindeki kütüphanesinden yola çıkarak 'kitabiyat âlimi' olduğunu da kitapta göreceksiniz. İslami eğitim görmeyen Galatasaray Lisesi ve Siyasal mezunu birisinin bir İslam âlimi kadar bilgili olduğunu da fark edeceksiniz İnancını Yaşayan Münevver Mehmed Şevket Eygi Kitabında. Kitabı bitirince de birçok münevverimizin dile getirdiği 'Mehmed Şevket Eygi'nin adına bir kütüphane ve müze açılması gerektiği' düşüncesini siz de taşırsınız. Bu ülkede uzun yıllar 'öteki' olarak görülen muhafazakâr kesim için yaptıklarının önemini de tanımayanlar kitabı okuyunca öğrenirler. Bilenler, tanıyanlar da hayırla yâd ederler.