Gazze halkının sabrı ve imanıyla Ramazan

Gazze halkının sabrı ve imanıyla Ramazan

YAŞAR DEĞİRMENCİ

Amerikalı insan hakları savunucusu Dr. Farhan Abdul Azeez; geçtiğimiz yıl işgalci İsrail'in Gazze'ye uyguladığı soykırım sırasında Ramazan'ı Gazze'de geçirdi. Gazze halkının sabrı ve iman gücüne hayran kalan Azeez, hastanede yaşadıklarını anlattı. Namazı kılan hastalar ve ameliyat yaparken Kur'an okuyan doktorlar gördüğünü belirterek, "Gazze halkı gerçekten Allah'a bağlı, Kur'an'a bağlı" diyor. Gazze'de birçok insan aslında Ramazan'dan önce de uzun süre oruç tutmak zorunda kalmıştı."

Dilber Dural Hanımın, mücahid doktorumuzla yaptığı röportajın bir kısmı.

Aslen Hindistanlı olan Dr. Farhan Abdul Azeez, Amerika'nın Michigan eyaletinde doğup büyümüş bir doktor, eğitimci ve aktivist. Küçük yaşlardan itibaren İslam'a ve ilme duyduğu ilgiyle öne çıkan Azeez, Michigan Islamic Academy'de tam zamanlı İslami eğitim almış. 2004 yılında Mısır'a gitmiş ve burada Arapça ile Tecvid eğitimi almış. Daha sonra aynı okulda İslami ilimler öğretmenliği yaparak bilgilerini yeni nesillere aktarmış. Arapça eğitimini kaliteli hocalardan aldığı derslerle derinleştiren Azeez, bu alanda diploma alarak mezun olmuş. Tıp eğitimine yönelen Azeez, 2006 yılında Michigan Eyalet Üniversitesi'nden İnsan Biyolojisi bölümünden mezun olmuş. Öğrencilik yıllarında Müslüman Öğrenciler Derneği'nde (MSA) aktif rol alarak başkanlık yapmış. 2012 yılında Tıp Fakültesi'nden mezun olarak doktor olan Azeez, şu anda Amerika'da Acil Tıp alanında uzman bir hekim olarak görev yapıyor. Azeez, sadece hastalarına şifa dağıtmakla kalmamış; dünya genelindeki kriz bölgelerinde mağdurlara yardım etmek için cesur adımlar da atmış. Özellikle Filistin'deki insanlık dramına kayıtsız kalamayan Azeez, savaşın ortasında sağlık hizmetlerine erişimi olmayan insanlara yardım etmek için işgalci İsrail'in Gazze'ye yaptığı soykırım sırasında gönüllü olarak dört kez bölgeye gitmiş. Ziyaretleri sırasında Ramazan ayına denk gelen Azeez, Gazze'deki zorlukları ve direnci bizzat müşahede etmiş. Katıldığı konferanslar, yazdığı yazılar ve yaptığı konuşmalarla Gazze'deki trajediyi duyuran Azeez, doktorluk mesleğini yalnızca hastanelerle sınırlı tutmayarak, insanlığa olan sorumluluğunu da yerine getiriyor. Sizi harekete geçiren en güçlü duygu veya düşünce ne oldu

Bu benim görevim. Bence tüm Müslüman ümmeti Gazze'ye gitmek istiyor, Elhamdülillah. Ben bir doktor olduğum için, tıbbi ekiplerin bölgeye yardım için gittiğinde bir fırsat doğdu. Bu benim yapabileceğim en az şeydi. Bence herkes elinden geldiğince yardım etmek istiyor. Allah bana tıp eğitimi alma lütfu verdi. Bu yüzden, sahip olduğum bu yeteneği ve bilgiyi kullanmak benim sorumluluğum. Kur'an'da Allah, herkesin gücü yettiği kadar çalışmasını söylüyor. Biz de Müslüman olarak elimizden geleni yapmakla yükümlüyüz. Benim için bu, doktor olarak hizmet etmekti. Bir ziyaretimiz de Ramazan ayına denk gelmişti. Soykırımın ortasında oruç tutmak, iftar yapmak, hastalarla ve meslektaşlarınızla bu mübarek ayı geçirmek, anlatılamaz yaşanır. Muhteşemdi, Elhamdülillah. Hastanedeki insanlarla birlikte oruç tutmak, iftar açmak. Bize bazen biraz ekmek, bazen de çay getirirlerdi. Ama gün boyunca oruç tutup, gece boyunca hastalara hizmet etmek, gündüz de çalışmaya devam etmek zordu. Oradaki doktorların yaptıkları hizmetler inanılmazdı. Çünkü bazıları 7 Ekim'den beri oruçluydu. Gazze'de birçok insan aslında gıda ambargosundan dolayı Ramazan'dan önce de uzun süre oruç tutmak zorunda kalmıştı. Orada bir kardeşle tanıştım. Ve ne yazık ki Ramazan'ın 25. gününde, bombalamanın olduğu bölgeye yardım etmek, insanları kurtarmak için gitmişti. Bir füze saldırısında şehit oldu. Hastane otoparkında, ambulansların olduğu yerde teravih kılıyorduk. Ramazan'ı orada geçirmek tarif edilemez yaşanır. Hayatımın en özel yolculuğu. İçsel bir huzur, sükûnet ve dinginlik hissediyorsunuz.