Fitne Devrinde İslâm'ı Yaşamak

Fitne Devrinde İslâm'ı Yaşamak

Yaşar Değirmenci

Hep konuşulur. 'Fitne devrindeyiz' diyerek amel işleme yerine mazeretlere sığınılır. Bizim her hâl ve şartta müracaat kaynağımız Ayetler ve Hadislerdir. Fitne bölümüne baktığımdaki bazı bilgileri zaman zaman sizlerle paylaşacağım İnşallah.

Resulullah aleyhisselam buyuruyorlar ki:

"Yakında büyük fitneler olacak, o fitnelerde(yerinde)oturanlar ayaktakilerden, ayaktakiler yürüyenlerden, yürüyenler koşanlardan, daha hayırlı olacaklar. Kim o fitne içinde bulunmuş olursa, ondan uzak dursun. O zaman bir iltica yeri, sığınacak mekân bulursa ona sığınsın."

Fitne patlak verince yapılacaklar konusunda hadislerde belirtilen tavsiyeler:

1. Ebu Ümeyye eş-Şa'bânî anlatıyor:"Ey Ebu Sa'lebe, dedim, şu ayet hakkında ne dersin"(Mealen):

"Ey iman edenler! Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda oldukça sapıtmış olanlar size zarar veremez..."(Maide, 5105).

- Bana şu cevabı verdi:

"Gerçekten bunu, iyi bilen birine sordun. Zira ben aynı şeyi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a sormuştum: Demişti ki:

"Ma'rufa sarılın, münkerden de kaçının! Ne zaman uyulan bir cimrilik, takip edilen bir heva,(dine, ahirete)tercih edilen dünyalık görür, rey sahiplerinin(selefi dinlemeden)kendi reylerinibeğendiklerini müşahede edersen, o zaman kendine bak. İnsanlarla uğraşmayı bırak. Zira(bu safhaya gelince)arkanızda sabır günleri var demektir. O günler avuçta ateş tutmak gibi (sıkıntılı)dır. O günlerde, sizin kadar amel yapabilen bir kimseye elli kişinin ecri verilecektir."

AÇIKLAMA:

Hadis, kişinin kendisiyle meşgul olmasını, başkasının sapıklığının kişiye zarar vermeyeceğini ifade eden bir ayeti (Maide, 5105) açıklama sadedinde varid olmuştur. Ayetin zahirine bakılınca emr-i bi'lmarufa yer vererek başkalarıyla meşgul olmayı değil, kendi işiyle meşgul olmayı emrediyor gözükmektedir. Ayet suale vesile olmuştur. Çünkü mü'min kişiyi emr-i bil marufta bulunmaya, münkerden nehyetmeye teşvik eden ayetler ve hadisler var. Bu ayetle öbür ayetler arasında zahirî bir tezad gözükmektedir. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) beyan buyurdukları açıklama ile"Marufa sarılın..." emretmektedir. Ma'ruf, güzel kabul edilen, meşru olan, şeriatın yapılmasını tecviz ve teşvik ettiği her şeydir. Bunlar arasında emr-i bi'l-maruf ve nehy-i anil münker de yer alır. Şu hâlde mü'min buna ara vermeden devam edecek. Ancak cemiyette zuhur edecek bazı alametler var. Onlargörüldü mü, artık emr-i bi'l-maruf ve nehy-i ani'l-münkeri terketmek evladır. Çünkü, bu safhada emr-i bi'l-maruf, fayda değil zarar verebilecektir. Hadiste bualametler şöyle sayılır:

İtaat gören cimrilik.Bazı alimler aşırı, hırsla karışık cimrilik diye açıklamıştır.

Hevaya uyulması, yani şeriatın emirlerinin terkedilmesi.

Dine tercih edilen dünya.

Reysahiplerinin kitaba, sünnete, icma-ı ümmete, sahabe akvaline bakmadan kendi görüşünü beğenip ona tabi olması.