Salevat getirmek hürmete sebep olmaktadır...

Resulullahın (sallallahü aleyhi ve sellem)ismini işitenin ömründe bir defa salevat getirmesi farzdır.

Osman Mergânî hazretleri evliyânın meşhurlarındandır. Seyyid olup soyu Peygamber efendimize ulaşır. Ondokuzuncu yüzyılda yaşadı. Tasavvufta Seyyid Ahmed bin İdris hazretlerinden feyiz alarak kemâle erdi. Çok talebe yetiştirdi. Resûlullah'a salât ve selâm hususunda "Fethürresûl"adlı eseri meşhurdur. Bu kitabında şöyle buyuruyor:

Resulullahın (sallallahü aleyhi ve sellem)ismini işitenin ömründe bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince ilkinde söylemek vacip, tekrarında müstehaptır. Resul-i ekrem efendimizin ismini söyleyince, işitince, yazarken ve okurken Ona salevat getirmek hürmete ve sevap kazanmaya sebep olmaktadır. Salevat, salat kelimesinin çoğuludur. Salat, dua demektir. Peygamber efendimiz için yapılan dualara salevat getirmek denir. Kur'ân-ı kerimde,(Allah ve melekleri, Resule salat ediyor. Ey iman edenler, siz de salat edin)buyuruluyor. (Ahzab 56) Hadis-i şerifte de,(Bana bir salat getirene, Allah ve melekleri 70 salat getirir)buyuruldu. Allah'ın salat etmesi rahmet, meleklerinki dua, müminlerinki ise onun şefaatini taleptir.

Salevat kısaca, "Allahümme salli ala Muhammed ve ala âli Muhammed" demektir. Peygamber efendimizin ismi anılınca, aleyhisselam veya aleyhissalatü vesselam yahut sallallahü aleyhi ve sellem demekle de Peygamber efendimize dua edilmiş, salevat getirilmiş olur.Namazda Ettehiyyatüden sonra okuduğumuz Salli Barikler de salevattır.