"Hayâ edilmeyen iştehayır yoktur..."

"Büyüğe saygı göstermeyen, küçüğe şefkat etmeyen ve iyiliği emredip, kötülükten sakındırmayan bizden değildir."

Kâsım bin Muhammed Berzâlî hazretleri hadîs ve fıkıh âlimidir. 665 (m. 1267) senesinde Şam'da doğdu. İlk tahsilindn sonra ilim öğrenmek için Haleb, Mısır, Mekke, Medine ve birçok yerleri dolaştı. Büyük âlimlerden fıkıh, kırâat öğrendi, hadîs-i şerîf dinledi. Hocalarının sayısı ikibin kişiye ulaştı. Bu hocaların bin adedinden icâzet aldı. Şam'a gelerek, çeşitli medreselerde müderrislik yaptı. 713 (m. 1339) senesinde hacca giderken yolda Halis denilen yerde vefât etti.

Naklettiği hadis-i şeriflerden bazıları:

Bir gün Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) Eshâbına buyurdu ki: "Eshâbım! Allahü teâlâdan tam bir şekilde hayâediniz." Eshâb-ı kirâm dediler ki: "Yâ Resûlallah bizim hepimiz Allahü teâlâdan utanırız." Peygamber Efendimiz buyurdu ki: "Hayâbu değildir. O kimse ki Allahü teâlâdan tam bir şekilde hayâeder. Gözünü, kulaklarını ve diğer uzuvlarını haramlardan, bâtınını ve fercini haram ve zinâdan korur, ölümü hatırlar, âhıreti diler, dünyânın süs ve zînetlerini terk eder ise, hakîkatte bu kimse Allahü teâlâdan hayâetmiştir."

"Hayâgüzel bir huydur ki dinimizce iyi olduğu bildirilmektedir. Haktan ve insanlardan hayâetmelidir. Hayâedilmeyen işte hayır yoktur."

"Bir kimse, insanların gördüğü yerde namazı güzel kılıp, yalnızken namazı önemsemezse, Rabbini de önemsememiş olur." "İnsanı tehlikeye düşüren şeyler; benimsenen cimrilik, arkasından gidilen nefsânî arzular ve kişinin kendisini beğenmesidir."

"İlim öğrenirken ölen kimse, o kadar yükselmiş olarak Allahü teâlâya kavuşur ki, kendi ile peygamber arasında sâdece peygamberlik derecesi kalır."