Eti yenen ve yenmeyenhayvanlar...

Eti yenen her hayvanın 7 yeri yenmez. Bunlar, akan kan, idrar aleti, hayaları, bezleri, safra kesesi, dişi hayvanın önü ve idrar kesesidir.

Ahîzâde Sinânüddîn Efendi Osmanlı âlimlerindendir. Aydın'ın Güzelhisar kasabasında doğdu. Asrının âlimlerinden ilim tahsil etti. Molla Birgivî-zâde'nin hizmetinde bulunup, ondan ilim öğrendi ve istifâde etti.İstanbul'da ve Edirne'de müderrislik yaptıktan sonra, Trabzon'a müftî ve müderris olarak tayin edildi. Bu vazîfeden emekli olup, Bursa'ya döndü ve 936 (m. 1529) senesinde orada vefât etti. Bir dersinde şunları anlattı:

Eti yenen ve yenmeyen hayvanları bildireceğiz. Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, köpek, kedi, kunduz, porsuk, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez. Tavşan yenir. Eti yenen davar koyun, keçi, sığır manda, inek, boğa, deve gibi hayvanların, yabani olanları da yenir. At, tenzihen mekruhtur. At eti, Şafii ve Hanbeli'de helal, Maliki'de haramdır. Yabani atlar yenir. Evcil eşek yenmez. İğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar yenir. Avını pençesiyle yakalayan ve leş yiyen kuşlar yenmez. Haşerat, yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanlar, helal değildir. Fare, akrep, yılan çeşitleri, tahtakurusu, bit, pire gibi haşerat yenmez. Eti yenen kümes hayvanlarının yabanileri sayılan karatavuk, yabani ördek, yabani kaz, kuğu gibiler yenir.

Hanefi hariç diğer üç mezhepte, deniz ürünlerinin hepsi yenir. Hanefi'de balık şeklinde olmayan hiçbir deniz ürünü yenmez.

Tezek ve başka necis şeyleri yiyen hayvanın eti kokarsa yemesi mekruhtur. Temiz şeyle beslenip, pis kokusu kalmazsa caiz olur. Necaset yemiş olan tavuk, koyun ve sığırı hemen kesip yemek mekruhtur. Tavuğu 3, koyunu 4, sığır ve deveyi 10 gün hapsetmek, yani necaset yedirmeyip temiz gıdayla beslemek gerekir. Şafii'deyse deve 40, sığır 30, koyun 7, tavuk 3 gün hapsedilir.