"Hâlbuki sen (Ey Resûlüm) onların içinde iken Allahü teâlâ onlara azap verecek değildir."
Hasan bin Ahmed Semerkandî hazretleri hadîs âlimlerindendir. 409 (m. 1018) senesinde Semerkand'da doğdu. 491 (m. 1098) senesinde vefât etti. "Bahr-ül-Esânid fî sıhahil mesânid" adlı eserinde yüz bin hadîs-i şerîf topladı. Diğer bir eseri de "Cüz'ün fihi mine'l-ebdali mine'l-ümmet"dir. Bu eserinde şöyle yazmaktadır:
Enes bin Mâlik'in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki:
"Ümmetimin ebdali Cennete, oruçlarının çokluğu, namazlarının çokluğu ile değil, kalblerinin Allahü teâlâdan başkasından kurtulmuş olması, cömertlikleri ve Müslümanlara nasihatleri sebebiyle girerler."
Saîd-i Hudrî'nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte ise, Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor:
"Ümmetimin velileri, Cennete amelleri ile girmezler. Onlar Cennete, Allahü teâlânın rahmetiyle, cömertlikleriyle gönüllerinin Allahü teâlâdan başka her şeyden temizlenmiş olması ve merhametleri sebebiyle girerler."
Ebû Bekr Buhârî dedi ki: "İsyanları sebebiyle insanoğluna gelen belâ ve musîbeti, Allahü teâlâ, ebdallerin yüzü suyu hürmetine defeder. Bu husûsta onlar, Resûlullahın ve Eshâb-ı kirâmın makamında oldukları için onlara Ebdâl denmiştir. Çünkü Resûlullah Efendimiz, ümmeti arasında emân (belâ ve musibetlere karşı teminat) idi.
Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde Enfâl sûresi otuzüçüncü âyet-i kerîmesinde meâlen buyurdu ki:
"Hâlbuki sen (Ey Resûlüm) onların içinde iken Allahü teâlâ onlara azap verecek değildir."

8