Büyüklerin çocuklaraselâm vermesi câizdir

Bir kimseye selâm verirken, cemolarak vermeli, çok kimseye verir gibi vermelidir.

Takıyyüddîn Bağdâdî hazretleri Hanbelîmezhebi fıkıh âlimlerindendir. 668 (m. 1269) senesinde Bağdâd'da doğdu. Zamanın âlimlerinden fıkıh ilmini öğrendi. Zamanında Bağdad'da ilim husûsunda kendisine müracaat edilen en meşhûr ve başta gelen bir âlim idi.729 (m. 1329)'da vefât etti.

Bu mübarek zat bir dersinde buyurdu ki:

İki Müslüman karşılaştığı zaman, birbirine(Selâmün aleyküm)demesi ve sonra el ile müsâfeha etmesi sünnettir. Müsâfeha ederken günâhları dökülür.(Selâmün aleyküm)demek, (Ben Müslümanım. Benden sana zarar gelmez. Selâmettesin) demektir. Bir kimseye selâm verirken, cemolarak vermeli, çok kimseye verir gibi vermelidir. Çünkü mümin yalnız değildir. Muhafaza melekleri ve(Kirâmen kâtibîn)adındaki iki melek onunla berâberdir.

Abdüllah bin Selâm "radıyallahü anh" buyuruyor ki:Resûl-i ekrem "sallallahü aleyhi ve sellem" Medîne'ye hicret buyurduğu zaman, mübârek ağzından ilk işittiğim hadîs-i şerîf şu idi:(Birbirinize selâm veriniz! Birbirinize yiyecek ikrâm ediniz! Akrabânızın haklarını gözetiniz! Gece, herkes uyurken namaz kılınız! Bunları yaparak, selâmetle Cennete giriniz!)

Hadîs-i şerîfte,(Tanıdığınız ve tanımadığınızMüslümanlara selâm veriniz!)buyuruldu. Kâfirlere selâm verilmez. Onlar selâm verince, yalnız (Ve aleyküm) denir. Nikâhla alması ebedî harâm olan onsekiz kadına selâm vermek câizdir. Selâmlarına cevâb vermek farz-ı kifâyedir. Bir sebep ile, geçici harâm olan, yani o sebep kalkınca evlenmesi helal olan yedi kadına selâm vermek câiz değildir. Bunların selâmına cevap vermek farz olmaz.