Ahiretini ihmâl edenkimselerin vay hâline!

"Kim helâlinden kazanırsa, Allahü teâlâ malına ve kazancına bereket verir."

Ebû Bekr Hemedânî hazretleri Şafiî fıkhı ve hadis âlimidir. İran'da Hemedan'da 308 (m. 920) târihinde doğdu. İlim tahsili için çok yerleri dolaştı. Bağdâd'da bulundu. Şafiî fıkhı ve hadîs ilimlerinde büyük âlim oldu. Hemedan'da kadılık yaptı. 400 yılına varmadan vefât etmesi için duâ ederdi. Duâsı kabûl oldu ve 398 (m. 1007) yılında vefât etti. Hafs bin Amr ve başka âlimler Ebû Bekr Hemedânî'den şu hadîs-i şerîfleri rivâyet ettiler:

"Şu'be, Abdülmelik bin Umeyr, Ca'fer İbni Sümerre'den haber verdiler. Ca'fer İbni Sümerre (radıyallahü anh) buyurdu: Câbiye'de Hazreti Ömer, irâd ettiği hutbesinde buyurdu ki: Bir gün aramızda, Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellembenim kalktığım gibi ayağa kalktı ve'Eshâbıma ikram ediniz. Sonra onları tâkipedenlere (Tabiîn), sonra onları tâkipedenlere (Tebe-i tabiîne) ikram ediniz. Sonra bir kimse kendisinden şâhidlik ve yemîn etmesi istenilmediği hâlde, (yalan yere) şahitlik ve yemîn eder hâle gelinceye kadar yalan yayılır. Kim Cennetin ortasında bulunmayı isterse; cemaate sarılsın. Çünkü şeytan, yalnız olan kimselerle beraber bulunur ve o iki kişiden daha uzaktır. Dikkat ediniz! Haber veriyorum. Bir kimse bir kadınla halvet etmesin (kapalı bir yerde, yabancı kadınla beraber bulunmasın.) Eğer bulunursa, muhakkak ki üçüncüleri şeytandır. Dikkat ediniz haber veriyorum; kim günah işlediği zaman üzülür, iyilik (sevap), işlediği zaman sevinirse, o kimse mümindir'buyurdu."

"Allahım! Malını hayırlı yerlere harcayan cömertlere, harcadığından fazlasını ver. Malını harcamayan cimrilerin de, mallarını helak et!"