2023'ten unutamayacağım 10 yemek

Geçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye'den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1'den 10'a değil, hepsi eşit

1- Tam bir umami bombası
Carnicas LyO, Madrid, İspanya


Aladino (Ladi) ve Oscar Juan Galvan kardeşler et toptancıları. Madrid sanayi bölgesinde altı soğuk odaları var ve sığır etlerini kuru dinlendiriyorlar. Sığırları farklı üreticilerden seçen de kendileri. Farklı odalarda karkaslar
3 aydan 5 seneye kadar kuru dinlendiriliyor. Oluşan küfler devamlı temizleniyor. Doğal otlamış ama son birkaç hafta beslenmiş hayvanlar 9-15 yaşlarında oluyor. Cinsleri farklı ama genelde İspanyol ya da Portekiz ırkları. Dünyanın önde gelen birçok lokantası ve üst düzey steak house'lar LyO'dan et alıyor. Girdiğimiz son odada 5 sene kuru dinlendirilmiş bir öküz karkas vardı. Günümüz dünyasında öküzler, en azından tarımda, gerek olmadığı için sadece damızlık olarak kullanılıyor ve fazla yaşatılmıyor. Bizim tattığımız Galiçya ırkı öküzse 15 senelik. Ladi karkası gösterdikten sonra kasap bıçağıyla ince bir dilim keserek ikram etti. Tam bir umami bombası. Böyle leziz bir sığır yememiştim ve bir daha damağıma değeceğini de sanmıyorum. Doku olarak damakta eriyen bu etin lezzeti o kadar derin ve çokboyutluydu ki ertesi gün bile damağımda o tarifsiz lezzeti hissediyordum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2- Galiçya sarışını
Asador Etxebarri, Bask, İspanya


Çiğ et yemem diyorsanız ve bizdeki steak house'lara gidiyorsanız bir de İspanya'nın Bask bölgesindeki bu lokantada deneyin. Son gidişim, eşim ve iki değerli arkadaşımla kutladığım yaş günüme denk geldi. Belki bundan dolayı Victor (Arguinzoniz) bize harika bir parça sundu. Sanırım 11 yaşında ve Galiçya sarışını denen ırktan, kuru dinlendirilmiş. Bu kadar özel etler az pişiriliyor ve yağları sarı renkte oluyor. Japon wagyu cinsi kadar yumuşak ve ördek ciğeri gibi değil ama kanımca daha katmanlı ve mineralite açısından daha zengin. Wagyu A5'e göre daha da çok yiyebiliyorsunuz çünkü hazmı daha kolay. Bitimi de çok uzun. Tek kelimeyle, yanında ona uygun bir içecekle, insan gastronomik nirvanaya erişiyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Asador Etxebarri

3- Deniz ürünleri tapınağı
Bar FM, Granada, İspanya


Granada'daki bu minik 'mariscos' (deniz ürünleri) restoranı tam bir deniz ürünleri tapınağı. Yakındaki balıkçı kasabası Motril Akdeniz'de. Oradan taze gelen bu küçük ve başı büyük karides cinsi quisquillas benim için dünyanın en özel lezzetlerinden. Bir düzine yerseniz yarısını çiğ, diğer yarısını 'a la plancha' (bir ızgara biçimi) isteyin ve mukayese edin. Ben tercih yapamadığım için böyle yapıyorum.

4- Kırmızı ve beyaz karides
Los Marinos Jose, Fuengirola, İspanya

Endülüs Fuengirola'da Bar FM'e göre daha lüks ve aynı kalitede bir deniz ürünleri lokantası. Muazzam iyi. Her deniz ürünü taze ama hemen orada yakalanan kırmızı ve beyaz karidesleri birlikte deneyin. Sakın kafaları emmeyi unutmayın. İçlerindeki sarımsı sıvı adeta denizin özü.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

5- Günlük denizkereviti
Waldhotel Sonnora, Dreis, Almanya


Almanya Moselle'de benim Avrupa'daki favorilerimden. Bretonya'dan günlük denizkereviti gelirse bu yemeği sunuyorlar. Laym ve mangolu bir beurre blanc, ince kesilmiş çiğ yeşil fasulye ve Fransız soğanlı bir sosla lezzetlendiriliyor. Ben bayılıyorum.

6- Yemekler kusursuz
Le Gabriel, Paris, Fransa