Atatüre'nin başarısı, Satoshi'nin mesajı

Teknoloji ve bilim dünyası hareketli günleri geride bıraktı. Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi Fizik Bölümü Başkanı oldu. Bitcoin'in mucidi Satoshi uzun bir süre sonra tekrar ortaya çıktı. İnsanlığın yapay zekâyla sınavıysa sürüyor.


Saygın merkeze Türk profesör başkan oldu

Sıradışı başarıları kadar modern ve genç ruhlu üslubuyla sosyal medyada dikkat çeken Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi'nin fizik bölümü olarak bilinen Cavendish Laboratuvarı'nın 16'ncı başkanlığına atandı. Geçmişte ünlü astrofizikçi Stephen Hawking'in çalışmalarını yürüttüğü bölüm, kuantum başta olmak üzere fiziğin birçok dalında dünyanın en saygın ve köklü akademik merkezi olarak kabul ediliyor. Milli gururumuz Atatüre'nin devraldığı koltukta ilk oturan isim, elektromanyetizma teorisiyle 'dünyayı değiştiren' biliminsanı James Clerk Maxwell olmuştu. Prof. Dr. Mete Atatüre ise ışığın gürültü seviyesini ölçerek imkânsız denen bir başarı sergilemiş ve İngiltere'nin en prestijli bilim ödülü Thomas Young madalyasını kazanmıştı.
Bitcoin'in mucidinden merak uyandıran post

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bitcoin teknolojisinin mucidi olarak bilinen ancak kimliği halen sır gibi saklanan Satoshi Nakamoto, geçen günlerde X'te gizemli bir post (eski adıyla tweet) atarak ortaya çıktı. Nakamoto'nun hesabının hareketlenmesi, heyecan yarattı. Bitcoin'in yeni özelliklerinin ortaya çıkacağını hissettiren mesajda şöyle denildi: "Bitcoin bir önerim makinesidir. Önümüzdeki aylarda, tanıtım belgelerinde açıkça yer almayan farklı yönlerini keşfedeceğiz. Bunların hepsi Bitcoin'in parçalarıdır ve önemlidir. Bu fikirlerin bazılarına ilk yıllarda değinildi; şimdiyse bunları sonuca bağlama ve ne olduklarını açıklama zamanı."
Kurşun geçirmez yeleğin kumaşından daha sağlam

Çinli biliminsanları, örümcek ve ipekböceği DNA'sını birleştirerek kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan kevlardan daha sağlam bir kumaş elde etti. Doğada en sağlam iplik dokusunu ürettikleri halde, vahşi doğaları sebebiyle örümceklerle üretim yapmak mümkün olamıyor. İpekböceklerininse narin yapısı zorluk çıkarabiliyordu. Yürütülen genetik çalışmalar netice verdi ve Donghua Üniversitesi'nde CRISPR tekniği kullanılarak örümcek DNA'sıyla modifiye edilen ipekböcekleri son derece sağlam ipek ipliği üretmeye başladılar.
Bennu'dan NASA'ya sürpriz

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

NASA'nın yedi yıl önce Mars'la Jüpiter arasındaki asteroit kuşağına gönderdiği OSIRIS-REx inceleme aracı, beklenmedik sonuçlarla Dünya'ya döndü. Bennu isimli asteroide 'dokunup' uzaklaşması planlanan uzay aracı, arzu edilen toprak parçaları toplamanın yanı sıra planda olmayan materyaller toplayarak biliminsanlarını şaşırttı. OSIRIS-REx'in asteroid yüzeyine düştüğü anda örnekleri toplayıp geri sıçraması ve Dünya'ya dönmesi planlanıyordu. Uzay aracı yumuşak zemine beklenenden fazla saplanınca toplayıcı başlığın etrafında yüzeye ait farklı katmanlardan materyaller birikmiş oldu. NASA, Bennu'dan gelen materyalleri ellerindeki tüm imkânları kullanarak ve alanında en yetkin biliminsanlarıyla birlikte inceleyecek. Araştırma ekibi elektron mikroskopları, X ışınları ve kızılötesi araçlar kullanarak parçacıkları atomik düzeye kadar gözlemleyebilecek. NASA, proje sayesinde Dünya'ya suyun ve dolayısıyla yaşamın nereden geldiği sorusunun yanıtına ulaşmayı amaçlıyor.