Sumud filosundan gözümüzü ayırmıyoruz

Malumu olduğumuz üzere üç yıla yaklaşan süredir Gazze insafsızca bir habis işgalci örgüt tarafından katlediliyor. 1948'den beri şiddetini arttırarak saldıran ve yok eden bu örgüt son yıllarda artık dünya kamuoyunun da olan bitene isyan ettiği noktaya gelmiştir. Devletlerin ellerinin kollarının siyonizmin ağları ile bağlandığını geç de olsa anlayan halkların kendisi elini taşın altına koyma gereğini duymuştur. Şu an 70'den fazla ülkenin filoları yolda. Üç gün önce dinlenme noktası olan İtalya'dan ayrılan tekneler Akdeniz'den Gazze'ye doğru yol almaktadırlar. Biz bu satıları yazarken sizler okurken filo yoluna devam ediyor. Filonun toplamında Türk aktivistlerin oranı yüzde 10. Bu da Türkler olarak bu delegasyonda güçlü bir ağırlığımızın olduğunu gösteriyor. Filo ilerlerken Akdeniz limanlarından ara ara aktivist katılımları da olacağı bilgisini verelim. Bu sefer ablukanın kırılacağını ve Gazze'ye aktivistlerin ulaşarak Filistinlilerle kucaklaşacağına inanıyoruz. Zaten Filistin için hiç vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Global Sumud filosu Türk karar vericileri çok güzel bir karar aldırmışlar, inşallah olur. Gazze'ye vardıklarında bütün tekneleri Filistinlilere bağışlayacaklarmış. Balık tutup geçimlerini sağlamaları için çok kıymetli bir hareket olacak.

Bu arada bugün Buluşma Noktası sayfası olarak size Sumud nedir, ne değildir başlığı ile bir bilgilendirme sayfası hazırladım. Daha detaylı bilgi için sayfasını da ziyaret edebilirsiniz. Dediğim gibi gözümüz hem denizdeki hem de karadaki filoda olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun.

SUMUD DOSYASI

Global Sumud Filosu nedir ne değildir

Global Sumud hareketi nasıl doğmuştur amacı nedir

Gazze'deki Filistinlilerin yükselen yardım çağrısına bir yanıt olarak doğan, gücünü Filistinli aktörlerin öncülüğünden alan Filo dünya genelinde halk hareketlerinin desteği ile oluşturulmuştur. Global Sumud Filosu'nun hedefi tüm bu denizden ve karadan yapılacak girişimleri geçici eylemler olmaktan çıkarıp kalıcı bir siyasi etkiye ve küresel adalet mücadelesi için tekrarlanabilir bir modele dönüştürmektir. Filistin karasuları ve toprakları üzerindeki egemenliğin sadece Filistin halkına ait olduğunu açık ve cesursa ortaya koymak için yola çıkan bir harekettir. Bu son cümle aslında Global Sumud Filosu'nun tek seferlik bir eylem hareketinin ötesinde, insanlığa karşı işlenen suçlara topyekûn bir vicdani hareketin, doğal tepkisel bir dışavurum olduğunu açıklamaktadır.

Hareketi oluşturanlar kimlerdir

Her şeyden önce hiçbir devletin güdümünde olmayan siyasi ajandası olmayan tamamıyla sivil bir harekettir. Her türlü dini, etnik, siyasi partinin üzerinde konumlanmış bir oluşumdur. Bu filonun bir parçası olmak için antisiyonist, antiemperyalist, antikolonyalist olmak yeterli ve geçer bir sebeptir. Örgütlenme becerisi ile bir araya gelmiş her meslek grubundan vicdan taşıyan insani bir harekettir.

Global Sumud Hareketi sadece bir yardım örgütü müdür

Hayır. Bu hareket sadece tıbbi malzeme veya insani ihtiyaç malzemesi götüren bir hareket değildir. Bu misyon sadece hukuki ablukayı kırmayı da hedeflemiyor. En önemli tarafı sivil hayatın tekrar inşasında yer almaktır. Bu yüzden bu seferki misyonun ağırlıklı olarak sağlık çalışanları, ekolojik yapı uzmanları, savaş suçu araştırmacıları ve silahsız sivil koruyuculardan oluşmaktadır. Bu hareketin misyonu Filistin'de yerle bir edilen insanlığı tekrar ayağa kaldırmaktır. Bu sadece bir yardım hareketi değil karada ve denizde büyüyen bir seferberlik halidir.

Global Sumud teknik olarak nasıl bir harekettir

Geçtiğimiz bahar ayında yola çıkan Sumud filosundan alınan güçle bu sene 70'ten fazla ülkeden 70'i aşkın gemi ve binlerce katılımla deniz misyonu harekete geçti. Şu günlerde Barcelona'dan çıkan gemiler İtalya'ya vardılar. İtalya'da bakım, eğitim, ikmal işlerini de tamamlayıp yeniden Akdeniz'e açıldılar. Global Sumud sadece bir deniz hareketi değildir. Global Sumud, Kuzey Afrika kara konvoyu ile 10 Nisan tarihinde deniz hareketine paralel olarak yola çıkan çift yönlü bir harekettir. Moritanya'dan başlayan hareket Cezayir, Tunus, Libya ve Mısır üzerinden Refah kapısına ulaşacaktır. Uluslararası katılımcılar ile Libya'da konvoya katılacaklardır.

Denizde ve karada Global Sumud Hareketinin hedefleri nelerdir

Öncelikli olarak ablukayı kırmak; Filistin halkının vatan kıyılarına ve dünyaya açılma hakkını savunmaktır.

Temel ihtiyaç malzemelerini ulaştırmak; gıda ve sağlık malzemeleri başta olmak üzere bunun yanında okul malzemeleri gibi ihtiyaçların geniş ölçüde ulaştırılmasını sağlamaktır.

Gazze tıbbi misyon; Hedef binden fazla sağlıkçıyı seferber etmek ve sahra hastanelerinde ayrıca oluşturulacak yeni hastanelere atanmasını sağlamaktır.

Kesintisiz insani yardım koridoru kurmak; Gazze'de siyasi aktörlerden bağımsız sevk ve idare edilecek bir deniz koridorunun oluşturulmasına yol açmaktır.

Gazze'de yaşamı inşa etmek; Gazzelilerin evlerini okullarını ve hastanelerini inşa etme süreçlerinin başında onlara eşlik edecek destek ekiplerinin oluşturulmasını öngörmektedir. Bu sadece fiziksel bir inşa değil aynı zamanda toplumsal dayanışmayı da güçlendirmeyi hedeflemektedir.

Sorumlulardan hesap sorulmasını sağlamak; ablukanın sürmesine zemin hazırlayan uluslararası suç birliklerinin ve zulme sessizliğin görünür kılınması; bu sürece ortak olan aktörlerin hesap vermeye davet edilmesi misyonun önemli bir bölümünü oluşturuyor.

Örgütlü kötülüğe karşı iyiliği örgütlemek; sivil dayanışmanın gücünü ve içindeki cevheri uyandıracak olan bu hareketle insanlığı iyiliğin güzelliğine, huzuruna çekmek. Böylelikle de insanın iyilik için savaşmanın değer olduğunu sivil hareketle göstermek. Toplulukları ve bireyleri esas ihtiyacımız olan bu birlikteliğe çağırarak kötülüğün karşısında yer almak.

Global Sumud filosunun paydaşları kimlerdir

2025 Global Sumud Filosu dört temel ortak kuruluş üzerine inşa edilmiştir: Global Movement to Gaza, Sumud Nusantara, The People's Flotilla Movement ve Magrip Sumud Filosu. İki müttefik kuruluş olan FFC (Freedom Flotilla Coalition) ve Thousand Madleens ile 2026 Bahar misyonu; Filistin'in özgürlüğüne, şiddetsiz doğrudan eyleme ve hükümetler başarısız olduğunda halkların harekete geçmesi gerektiği inancına bağlı olan bir harekettir. Bu harekete yedinci paydaş olarak en son Özgürlük ve Sumud Avrasya inisiyatifi eklenmiştir. Aslında tüm bu hareketlerin kurulmasına sebep olan kurum FFC'dir. FFC, ABD'deki Filistin diasporası tarafından oluşmuştur.

Global Sumud Avrasya İnisiyatifi kimdir

Merkezi Türkiye'de bulunan; Türk dünyası, Kafkaslar ve Balkanlar'dan gelen sesleri Filistin halkıyla dayanışma içinde birleştiren insani ve sivil bir platformdur. Köklerini Anadolu'nun ve geniş Avrasya dünyasının ortak kültürel hafızasından alan bu girişim; Orta Asya'dan Akdeniz'e bir vicdan koridoru inşa etmektedir. Türkiye'yi temsil eden yapı olan Avrasya inisiyatifi; Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan coğrafyasından sorumludur.

Global Sumud Filosunun geçmişteki hareketleri

Abluka 2008 -2009 yıllarında Free Gaza Movement ile kırıldı:

Toplamda 8 sefer gerçekleştirdi. 22 Ağustos ve 28 Ekim 2008'de abluka iki kez kırıldı. Free Gaza Liberty adlı 2 tekne 17 ülkeden 44 yolcuyla Kıbrıs'tan yola çıktı. 23 Ağustos tarihinde Gazze kıyılarına varıldığında on binlerce Filistinli onları bekliyordu. Ziyaretçiler 6 gün kalarak hastane ve okulları ziyaret ettiler işitme cihazı ve ilaç bıraktılar. İkinci seferde Dignity adlı tekneyi İsrail gemileri takip etse de karşı atakta bulunmadılar ve abluka ikinci kez kırılmış oldu. 3. Seferde parlamenterlerden oluşan yolcular Gazze kıyılarına vararak 1 ton ilaç yardımı bıraktılar. 4. Seferde bir öğrenci grubu yine kıyıya vardı ve 11 Filistinli öğrenciyi yanlarına aldılar. 5. Seferde tekrar abluka kırıldı. Sonraki seferler yolcuların sınır edilmesiyle sonlandı.

2010 yılında Gaza Freedom Filotilla Marmara gemisi 6 ülkeden 750 aktivist ile yola çıkmıştı. Marmara gemisi yola çıktıktan bir süre sonra İsrail güçleri tarafından durduruldu. Gemide yaşanan çatışmada 10 Türk vatandaşımız şehit olmuştu. 22 Mayıs 2010'da Mavi Marmara İstanbul'dan yola çıkmıştı. 2010 Jews Boat to Gaza bu kez Yahudi aktivistler İrene adlı tekne ile yola çıktılar ancak girişim İsrail tarafından engellendi. Aktivistler tutuklandı.

2011 Gaza Freedom Flotilla İsrail hükümeti Yunanistan hükümetine baskı yaparak Haziran ayında 11 Sivil toplum örgütünün sponsor olduğu 9 geminin yola çıkmasını engelledi.

2011 - Dignite Al Karama & Freedom Waves to Gaza, Temmuz 2011'de Fransa 12 gemisi Dignite Al Karama Gazze'ye 65 km mesafede İsrail donanması tarafından ele geçirildi. Kasım 2011'de Tahrir (Kanada) ve MV Saoirse (İrlanda) Fethiye'den yola çıktı; uluslararası sularda durduruldular.

2012 - Estelle,16 Ekim 2012'de 30 yolcusuyla Napoli'den Gazze'ye yola çıkan 'Estelle' gemisi, 19 Ekim'de Gazze'ye 50 km mesafede İsrail donanması tarafından ele geçirildi.

2013-2014 -Gaza's Ark Project, Filistinli işçiler dünyanın desteğiyle 25 metrelik bir balıkçı teknesini kargo gemisine dönüştürüldü 29 Nisan 2014'te İsrail sabotajıyla gemi hasar gördü; 10 Temmuz 2014'te füzeyle vurularak tamamen yandı.

2015 - Gaza Freedom Flotilla 3: Amiral gemi Marianne av Goteborg Mayıs 2015'te İsveç'ten yola çıktı. 17 ülkeden 47 yolcuyla 29 Haziran'da uluslararası sularda İsrail donanması tarafından devrilerek ele geçirildi.

2016 - Women's Boats to Gaza: Eylul 2016'da Zaytouna ve Amal adlı iki tekne kadın aktivistlerle yola çıktı. Amal motor arızasıyla geri kaldı; Zaytouna 5 Ekim'de Gazze'ye 34 mil mesafede durduruldu. 13 ülkeden 13 yolcu kaçırılıp sınır dışı edildi.

2018 -Just Future for Palestine Flotilla: Temmuz 201S'de Al Awda ve Freedom gemileri Palermo'dan yola çıktı. Her ikisi de uluslararası sularda İsrail donanması tarafından durduruldu; yolcular saldırıya uğradı ve sınır dışı edildi.

2024 - Break the Siege: Nisan 2024'te Anadolu, Conscience ve Akdeniz adlı üç gemi, FFC, IHH ve Mavi Marmara Derneği tarafından 40 Ülkeden yüzlerce katılımcıyla organize edildi. Kalkış günü 26 Nisan'da bayrak devletleri İsrail'in baskısıyla bayrakları geri çekince gemiler hareket edemedi.