Sabiha Gökçen kabına sığmıyor

İstanbul'un ikinci havalimanı, Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı eksikleri, yatırım noksanları ve yetersiz kamulaştırma yüzünden sıkışmaya başladı. Bir Malezya şirketinin işlettiği havalimanında ikinci pistte hâlâ sorunlar var. Yeni terminal yapılması gerekiyor ama ufukta bir temel atma tarihi de görünmüyor.

HER gün binlerce insanın gelip geçtiği, Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (ISG), iyice sıkışmaya başladı. THY'nin alt markası olmaktan çıkıp düşük maliyetli taşıyıcı haline gelen Ajet'in ana üssünü Ankara yerine Sabiha Gökçen'e alması ile havalimanı yoğunluğu artarak çekilmez hale geldi.

Yeni yapılan ikinci pistin uçuşları rahatlatma hedefi ise gerçekleşemedi. Yeni pistin 2024 başında, ILS (Instrument Landing System) diye bilinen aletli yaklaşma sistemi hâlâ verimli çalıştırılamıyor. Sistemde sapmalara neden olan altı nokta daha ortaya çıktı. Mania (engel) oluşturan yakındaki cami minarelerinin ve kubbenin kotunun düşürülmesi yetmedi. Çevrede geniş çaplı bir kamulaştırma yapılması gerekiyor. Ayrıca pistin gece iniş kalkışları için ışıklandırmasının olmaması da verimliliğini yüzde 50'den fazla düşürüyor. Pist çevresinde hâlâ bitirilmemiş yollar var.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2'NCİ TERMİNAL MESELESİ

Havalimanına nefes aldıracak, yolcuların hareketini kolaylaştıracak 2'nci terminalin inşaatı başlamadı. Malezyalılar terminali devletin yapmasını istiyor. Ama 2'nci pisti yapan Türkiye, buna karşılık terminali Malezyalı şirketin yapmasını öneriyor. Malezyalı şirketin terminal yapımına karşılık işletme süresinin uzatılması için yaptığı öneri ise hâlâ ortada. İşletmeye yüzde 50 ortak olduğu açıklanan IC Holding Çeçen grubunun terminal inşaatı konusunda tercihi ise bilinmiyor.

ANA SORUNLAR

Pist ve terminal gibi çok büyük sorunların dışında Sabiha Gökçen operasyonlarının sıkışmasına neden olan diğer başlıklar şöyle:

- Havalimanı nizamiye girişi dar, uzun araç kuyrukları oluşuyor. Yolcular uçuşlarını kaçırıyor.

- Uzun pasaport kuyrukları oluyor, pasaport polislerinin sık sık havalimanı dışında da görevlendirilmeleri sistemi zora sokuyor. Örneğin bazı maçlarda bile buradan polisler çekilip görevlendiriliyor.

- Aşırı yolcu yoğunluğundan terminal içinde hareket sıkışıklık yaratıyor. Sistemi hızlı yönetmek güçleşiyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Girişteki güvenlik kontrolünün akışı ağır. Bu da birikmelere ve yolcu memnuniyetinin düşmesine yol açıyor.

- Terminaldeki temizlik sorunları daha yeni ama ağır gideriliyor. Hijyen şartlarının yeterince sağlanamadığı biliniyor.

- 2'nci terminal projesi hazır olmasına rağmen ihale ile ilgili bir gelişme yok. Bu da havalimanındaki sıkışıklığın birkaç yıl daha süreceğini, yolcu için azap haline geleceğini gösteriyor.

YENİ ORTAK ONAYLANMADI

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı işletme yetkisi yüzde 100 bir Malezya şirketinde. Geçtiğimiz günlerde yüzde 50 hissesinin IC Holding'e (Çeçen grubu) verildiği bilgileri ortalıkta uçuştu. Hatta IC Grubu havalimanı için yeni bir CEO atadı. Serhat Soğukpınar işbaşı da yaptı. Ancak buna rağmen henüz bu hisse satışının onaylanmadığı yönündeki iddialar da doğruya yakın görünüyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ÇELEBİ HAVACILIK SÜPER LİGDE

Yılda 650 bin uçuşa ev sahipliği yapan Endonezya pazarında yeni şirket alımıyla büyüyen Çelebi Havacılık, Güneydoğu Asya'da liderler ligine yükseldi.

Türkiye'nin ilk özel yer hizmeti şirketi Çelebi Havacılık, Endonezya'da faaliyet gösteren ve yer hizmetleri pazarının yüzde 76'sını temsil eden PT. Prathita TitianNusantara (PTN) şirketini yaklaşık 2.06 milyon Euro karşılığında satın aldı. PT. Prathita TitianNusantara hisselerinin tamamını satın alarak Güneydoğu Asya havacılık pazarına sağlam bir giriş yapan Çelebi Havacılık, uluslararası arenada konumunu güçlendirdi.