Otoda büyük kapışma

Türkiye, Avrupa Birliği'nin en çok otomobil ithalatı yaptığı ülke konumunu Çin'e kaptırdı. Çinli otomotivciler iç pazarda da Türkiye otomotiv sanayicilerini zorlamaya başladı. İç pazarda Çinlilerin payı yüzde 6'ya çıktı

Çin, Türkiye otomotiv sanayisinin hem iç pazarda hem de yurtdışı pazarlarda en büyük rakibi oldu. Son yıllarda Avrupa pazarında atağa geçen Çin, AB'nin en çok otomobil ithalatı yaptığı ülkeler sıralamasını değiştirdi. 2017'de sekizinci sırada bulunan Çin, 2022'de ilk sıraya yerleşti. AB'nin bir numaralı ihracatçısı olan Türkiye, ikinciliğe geriledi. Çinli otomotivciler iç pazarda da Türkiye otomotiv sanayicilerini zorlamaya başladı. Çinli markaların satışları 2023'de 59 bin 97 adete yükseldi. Pazardan aldıkları pay yüzde 6.10'a çıktı.
SEKTÖR HAREKETE GEÇTİ
Bu tablo otomotiv sanayicilerini harekete geçirdi. Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, kısa bir süre önce elektrikli Çinli otolar için getirilen önlemlerin benzerinin, içten yanmalı otolara da uygulanması için mesajlar verdi. Eroldu, şunları söyledi: "2023'ün ilk 11 ayında Çin'den 2.2 milyar dolarlık otomobil ve yedek parça satın aldık. Sadece 21 milyon dolarlık parça ihraç ettik. Çinden yüzde 78'i içten yanmalı, yüzde 20'si elektrikli, yüzde 1'i plug-in hibrit, yüzde 2'si hibrit araç ithal ettik. Sanayi Bakanlığı bu işin elektrikli tarafına müdahale etti. Fakat içten yanmalı otomobil satışlarının ne kadar fazla olduğunu ve büyümeye devam ettiğini görüyoruz. Yalnızca elektrikli otomobillere konulan birtakım uygulamalarla Çin ithalatının Türkiye'nin dış ticaret dengesine verdiği hasarı halletmek mümkün olmayacak gibi duruyor." Çinli araçlara karşı olmadıklarının altını çizen Eroldu, "Rekabeti olumlu buluyoruz ama yalnızca ithalatla bu pazarın kaybedilmesi doğru bir şey değil. Çinliler'i yatırım yapmaya davet ediyoruz" dedi.