Yönetici beklemeyin

Binamızda zemin katta oturan kat maliki dairesinde tadilat yapıp havalandırma boşluğunun kendi katına denk gelen bölümünü yıkıp, dairesine kattığı ve bu nedenle de umumi su tesisatını tahrip edip, binanın altına devamlı su kaçağına neden olduğu tespit edildi. Geçen yıllarda yapılan kat malikleri toplantısında bu konu ile ilgili karar alındı ama uygulanmadı. Ben kat maliki değilim, kat malikimiz eşim, bu nedenle müdahil olma imkanım yok. İlk toplantıda yönetici seçilirsem bu işle ilgili davayı takip edebilir miyim R.S.

Haberin Devamı

Okuyucumun anlattığı olay öyle bir olay ki, bırakalım birilerinin bu olaya müdahale edip etmeyeceğini, özellikle kat malikleri toplantısında alınan bir kararı uygulamamak hatadır. Burada aslolan olaya müdahaledir, müdahale etmeyen yöneticinin sorumluluğu olacaktır. Okuyucumun sorusunun yanıtına geleyim, okuyucum kat maliki olmamasına rağmen şayet kat malikleri tarafından yönetici seçilirse elbette olaya müdahale edecektir, üstelik bu onun görevi olacaktır.

Yukarıda açıkladığım okuyucumun sorusunun yanıtı, peki diyelim ki yönetici olarak seçilmedi. Bugünkü yönetici de görevini yerine getirmedi, kat malikinin ortak alana müdahalesine karşı çıkmadı, bu iş böyle sürecek ve binanın ortak tesisi olan su kaçağı problemi halledilmeyecek mi Hayır! Konuya böyle bakılamaz, bu olaya müdahale için yöneticinin harekete geçmesi beklenmez, bu olaya bağımsız bölüm maliklerinden herhangi biri müdahil olabilir. Kat malikinin ortak alana müdahale etmiş olması, yani havalandırma boşluğunu, kendi katına dahil etmesi hukuka aykırı olup buna müdahale hakkı her kat malinindir. Yani kat malikleri yöneticinin keyfinin olmasını beklemez, kendileri ortak alana müdahalenin önlenmesi ve eski hale getirilmesi talebi ile dava açabilecektir. O güne kadar da ortaya çıkan hasarın giderilesi için gerekecek bedelin, buna sebep olan kat maliki tarafından ödenmesi ve bu meblağın tazminine karar verilmesi talebinde bulunabileceklerdir.