İhtiyaç ispatlanmalı

1 Mayıs 2016 tarihinde oturmakta olduğum evimi kiralamıştım. 2022 yılına geldiğimizde ev sahibi sözleşmeyi yenilemeyeceğine dair ihtar gönderdi. Ben de henüz 10 yıllık süremizin dolmadığını söyledim. Bunun üzerine emlakçı aradı, dairenin satılığa çıkarıldığını söyledi. Ben de gelenlere evi gösteririm dedim ama ev satılmadı. Bunun üzerine rayicin çok üstünde kira zammı istedi. Ben yüzde 100 kira zammı yaptım ama yine rahat durmadı. Bu defa arabulucuya başvurmuş, ihtiyaç nedeni ile tahliye talebinde bulunuyor. Arabulucu ile de anlaşamadık, şimdi dava açacak. Ne yapabilirim S.D.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Ekonomik sıkıntı olduğu dönemlerde kiracı-kiralayan ilişkilerinde de böyle sorunlar yaşanır. Adliyeye bakarsanız bunu çok net görürsünüz. Kira tespiti ve tahliye davaları inanılmaz sayıda. İşte okuyucumun durumu da onlardan biri. Kira talepleri çok yüksek. Buna karşın kiracının geliri düşük. Bir dereceye kadar artışları önlemek için mesken kiralarına yüzde 25 sınırlama getirilmesi çözüm olarak düşünüldü ama yarar sağlamadı. İhtilaflar çok arttı. Mahkemelere başvuruda da sonuç almak uzun zaman almaya başladı. Çünkü mahkemeler iş yükü nedeni ile uzak tarihlere gün veriyor. Şimdi okuyucumun durumu ne olacak

Bana yazdığı tarihte açılmış bir dava yoktu. Kendisi hem ihtiyaç nedeni ile tahliyeden hem de kira tespitinden söz ediyor ancak bunlardan hangisinin gerçekleşeceğini bilmiyoruz. Şayet ihtiyaç nedeni ile tahliye davası söz konusu olursa bu ay içinde açılacaktır ve davada ev sahibi bu yere ihtiyacı bulunduğunu ispat etmeye çalışacaktır. Doğrusu böyle bir davada davacının ihtiyacının bulunduğu hususunun yasal delillerle ispatı şarttır. Okuyucumun da elinde belge var ise ev sahibinin gerçek ihtiyacının bulunmadığını, talebinin kira artışı sağlamak olduğunu ispata çalışacaktır. Böyle bir davanın safahatı budur. Yardımım ancak bu açıklama ile olabilir. Okuyucumun ne yapabileceği konusunda bir başka önerim bir meslektaşımın yardımını almak olacaktır. Zira dava görülürken eksik bırakılan bir husus veya süresinin geçirildiği bir işlem davanın kaybına neden olur. Dava için söyleyeceğim bir bilgi, dava safhasının bu yoğunlukta biraz uzayacağı hususudur.